Ártalmas fegyver került a rosszindulatú hozzáértők kezébe.

Az elmúlt években rengeteg processzort érintő sebezhetőség bukkant fel. Volt, ami csak az Intel tulajdonosokat fenyegette, de néhány esetben az AMD rajongók sem voltak biztonságban. Ezeket véletlenül vagy sok esetben tudatosan keresték meg, fedezték fel a szakemberek, hackerek, ám semmilyen segítségük nem volt az óriáscégek részéről. Az Intel és az AMD féltve őrzi a CPU egységek legnagyobb titkait, hiszen a tiszta forráskódok, dokumentációk bevetésével még jobban megugorhatna ezen sebezhetőségek száma.

Kiszivároghatott a 12. generációs Intel processzorok forráskódja!

Úgy tűnik, hogy az Intel komoly problémákba ütközhet a jövőben, ráadásul nem is konkrétan tőlük szivárgott ki az információ. A vx-underground csapata szombat reggel jelezte, hogy 4chanon felbukkant egy 2.8GB-os állomány, mely az Alder Lake CPU-k forráskódját és további finomságokat tartalmazza. A fájlokat jobban átvizsgálva hamar kiderült, hogy BIOS és chipset információkat is találtak a mappákban. A leak komplexitása miatt akár hosszú napokba is telhet, mire mindent megtalálnak és azonosítanak a hozzáértők.

Az adatokban többször felbukkant a Lenovo Feature Tag Test kifejezés, így hatalmas az esély rá, hogy a cég műhelyéből szivárogtak ki ezek a fájlok, nem az Inteltől. A szivárgásnak köszönhetően könnyebben felfedezhetőek akár CPU, akár BIOS szintű sebezhetőségek, de pozitív oldala is lehet. Néhány felhasználó már az AVX-512 utasításkészlet könnyebb visszaállításáról és a non-K processzorok tuningolásáról álmodozik. Az Intel mellett az NVIDIA és az AMD sem úszta meg a múlt évet feltörés nélkül, úgy tűnik, hogy senki sincs biztonságban.

Félhet az iPhone és a Watch? – Megérkeztek az új Google termékek

https://leet.hu/vga-kartyak/

×