A DLSS megoldással ellentétben nem csak a cég saját termékein lesz elérhető az algoritmus.

Az Intel az ARC videókártyák bejelentésekor már elárulta, hogy nem csak hardveres szinten szeretne megérkezni a piacra. Az AMD FSR és az Nvidia DLSS megoldásai mellé harmadikként csatlakozna egy XeSS névre hallgató, felskálázó algoritmussal. Annak ellenére, hogy a három technológia több mindenben eltér, a céljuk megegyezik.

A natív felbontásunknál alacsonyabb felbontáson renderelik ki a videókártyák a képet, majd ezt igyekeznek feljavítani olyan módon, hogy szinte észrevehetetlen legyen a képromlás. Az alacsonyabb felbontásnak köszönhetően a másodpercenkénti képkockaszám is kellemesebben alakul, kritikus lehet, ha 60/144 stb. határokon vagyunk.

Megizzasztották az Intel megoldását, meglepően jó eredményeket kaptak a teszterek!

A fenti képen a Shadow of the Tomb Raider játék FPS számait olvashatjuk le 4K felbontáson, egy 2080 Ti társaságában. Bizony, az Intel algoritmusa Nvidia és AMD kártyákon is működik, nem csak a cég saját gyártású videókártyáin. Jól leolvasható, hogy kellemes FPS boostot kapunk már a Quality beállításokon is, de ha a teljesítményt (Performance Preset) helyezzük előnybe, akkor a natív felbontáshoz képest 40 FPS-t is nyerhetünk, 4K felbontáson. A PCGamer munkatársai szerint a képminőségben sincs nagy eltérés a DLSS-hez képest, így tényleg jelesre vizsgázott az Intel megoldása.

Az Ultra Quality beállítást nem biztos, hogy érdemes lesz használunk, az az 1FPS plusz nem túl biztató. Az elkövetkezendő időszakban több cím is megkaphatja a XeSS támogatást, ahogy az Intel oldaláról is érkeznek még fejlesztések hozzá. A tapasztalatok alapján a régebbi, kevesebb VRAM mennyiséggel megáldott kártyákon sok esetben nem igazán működik még jól az algoritmus. A friss AMD és Nvidia példányokon azonban biztató eredményeket mérnek a felhasználók, ám az Nvidia kártyák tulajdonosainak a DLSS még jobb választás 2022 szeptemberében.

Forrás: PCGamer

Te sem igazodsz ki az USB 3 számozásokon? – Így különböztetheted meg őket pillanatok alatt

 

https://leet.hu/vga-kartyak/

×