Az orrunk előtt történik, amit eddig lehetetlennek hittünk – Újabb világsztár lép át az élő szereplésből a digitális öröklétbe!

Az akciósztár lett az első olyan hollywood-i színész, akinek már nem csak a hangját (mint az immáron örökös Darth Vader James Earl Jones esetében), hanem az arcát, alakját, mimikáját is fel lehet dolgozni digitálisan, további filmes alkotásokhoz – írja a Telegraphra hivatkozva a Telex. Bruce a Deepcake nevű cégnek adta el a jogot arra, hogy elkészítse

a digitális ikertestvérét.

A digitális iker technológiája eddig csak ipari alkalmazások kapcsán létezett, és például olyan folyamatoknál használták, ahol időigényes és drága gyártás-előkészítés helyett egy szoftverben szimulálták az adott üzem tulajdonságait – így lefuttatva egy új termék prototípusának készítését. A módszer többek között arra jó, hogy rögtön kiderüljön: milyen beállításokkal kell optmalizálni és maximalizálni a termelést. Mostantól úgy fest, emberekkel is meg lehet csinálni: íme, a tökéletesített deepfake.

Az megvan, hogy egy Al Pacino-film már 20 éve megjósolta ezt?! A SimOne tanulsága úgy fest, mindenkit hidegen hagyott…

 

Az ABBA mindeközben hasonló megoldással turnézik: a zenészek ott sincsenek a színpadon, de legalább pont úgy néznek ki, mint 40 éve!

 

Willis számára nem új a deepfake-es szereplés: először tavaly szerepelt így egy reklámban, amelyhez ugyancsak a Deepcake készítette el a pontos mását,

gyakorlatilag rárenderelve az alakját, arcát és hangját egy másik színészre.

A sztár nem is járt a kisfilm forgatási helyszínén; olyannyira nem, hogy teljesen másik kontinensen tartózkodott, ahol egy stúdióban digitalizálták be az alakját. Mivel nagyon elégedett volt a végeredménnyel (és feltehetőleg az orra alá dugott csekkel), úgy döntött, elfogadja a cég ajánlatát, hogy a jövőben más produkciókhoz is felhasználhassák a digitális mását.

FRISSÍTÉS – 2022.10.04.: a színész jogi képviselői a hírre reagálva cáfolták, hogy bármiféle korlátlan felhasználásról szóló megállapodás köttetett volna Bruce és a Deepcake között. Amennyiben Willis úgy dönt, hogy egy újabb produkcióban felhasználhatják a cégnél tárolt digitális mását, akkor megtörténhet, de ezt a jogot továbbra is ő gyakorolja, nem a profi deepfake-ben utazó cég.

A sztár 67 éves, és idén márciusban jelentette be, hogy visszavonul, miután nyelvi zavarokat okozó agybetegséget, afáziát diagnosztizáltak nála.

Ez volt az első olyan szerepe, amikor úgy volt ott, hogy ott sem volt:

Deepfake segítségével orosz reklámban szerepelt Bruce Willis – Milliókat keresett

 

×