Korrekt termékekkel jelentkezett a vörös óriás.

Az idei ősz különösen izgalmas hardvermegjelenések szempontjából. Mindhárom nagy gyártó jelentkezik valamilyen újdonsággal. Az Nvidia már be is jelentette az RTX kártyák következő generációját, de az Intel ARC videókártyák és 13. generációs processzorok sincsenek már messze. Az AMD is két oldalról támadna, egyrészt a héten már tesztpadra került Ryzenekkel, illetve a novemberben megjelenő, RDNA 3 architektúrás videókártyákkal.

Ezúttal az előbbiekről lesz szó, hiszen már a külföldi sajtónak is volt pár napja elemezgetni a teszteket, méréseket, illetve a valós tapasztalatokat. Ebben a bejegyzésben 6 olyan dolgot gyűjtöttünk össze a PCWorld segítségével, melyeket mindenképp érdemes tudni a Ryzen 7000-es processzorokról.

A Ryzen 9 7950X egy igazi többszálas szörny

Az előző generációban az Intel i9-12900K még az 5950X-et is maga mögé utasította, hála a sok P+E magnak. Az AMD emelt a téten idén, így a 16 maggal és 32 szállal felvértezett 7950X durván odapirított az Inteles konkurenciának. Játékosoknak nem feltétlenül ezt a kategóriát kell figyelgetnie, ám akik sokat renderelnek vagy rengeteg számítást futtatnak, azok számára jelentős előrelépés lehet az újdonság.

Több erő, magasabb fogyasztás…

Az elmúlt években az AMD jelentős előnyökkel rendelkezett fogyasztás terén. A Zen 4 architektúra azonban a magasabb szinteken jóval éhesebb lett. A fenti képről tökéletesen leolvashatjuk, hogy a Core i9-12900K fogyasztásánál valamivel kevesebbet kér magának a flagship Ryzen, ám nem sokkal van lemaradva. Érdemes lehet a valós fogyasztási értékeket átböngésznünk vásárlás előtt.

…mégis kiváló energiahatékonyság

Az észrevehetetlen ECO mód

A fentiek ellenére az AMD készült valamivel a felhasználók számára. Egy Eco Mode-nak nevezett funkció segítségével kordában tarthatjuk akár a flagship, akár a gyengébb modellek fogyasztását. A processzorok ebben az esetben értelemszerűen kevesebb wattal is beérik. Természetesen némileg veszít a teljesítményéből a processzor, ám egyszálas méréseknél gyakorlatilag észrevehetetlen az ECO mód működése, ahogy a fenti grafikonról ezt le is olvashatjuk.

Az AM5(-re váltás) nem olcsó

 

Az új AMD processzorok immár megváltak az AM4 foglalattól. Az új foglalat radikálisan változott, a tűket immár az alaplapon találhatjuk meg, nem a Ryzen CPU egységeken. Az Intel már hosszú évek óta ezt az LGA nevet viselő megoldást alkalmazza, 2022-ben a vörösek is csatlakoztak hozzájuk. Ennek köszönhetően új alaplapot kell beszereznünk, de a memóriák terén sem köthetünk kompromisszumot. A Ryzen 7000-es processzorok csak a DDR5 szabványt támogatják, így a memóriamodulok vásárlását sem ússzuk meg.

Nincs baj a 95 fokkal

Szinte az összes teszten kiemelték a teszterek, hogy meglehetősen forrófejűre sikerült a széria. A legtöbb esetben azonban megfigyelhető volt, hogy 95 foknál megáll a további melegedés. Nem véletlenül van ez így, az AMD állítása alapján ez a processzor „normális” viselkedése, nem kell aggódnia a felhasználóknak. Ennek ellenére nem árt, ha a flagship modelleket már valamilyen AiO megoldással igyekszünk lehűteni. Játékok alatt azonban a szokásos, 50-70 fok környékéig melegednek az AMD processzorok.

Úton a Raptor Lake – Fej fej mellett?

Míg korábban akár egyértelmű AMD dominanciáról is beszélhettünk, addig a jelenlegi generációknál ilyenre nem igazán számíthatunk. Az iparági becslések alapján az i9-13900K körülbelül egy szinten lesz a 7950X-el többszálas mérésekben, míg a játékokban továbbra is jobban számító egyszálas eredményekben meg is verheti azt. Energiahatékonyságban is körülbelül azonos szintet várhatunk el a két terméktől. Egy dologban azonban még az AMD áll nyerésre, ez pedig a független tesztek létezése, hiszen az Intel újdonságait csak október közepén izzaszthatjuk meg külsős mérésekben.

Melyik gyártó felé húz a szíved?

Bemutatkozott a legolcsóbb Intel VGA is – Ilyen erősre sikerült

https://leet.hu/vga-kartyak/

×