A gyengébb modellekre hosszú hónapokat is várhatunk.

Az Nvidia kedd délutánra hirdette meg az Project Beyond névre hallgató eseményét. Régóta lehetett már sejteni, hogy ekkor leplezhetik le az érkező RTX 40-es kártyákat, ám csak az elmúlt napokban erősítette meg ezt az óriáscég. Ahogy az várható volt, az első körben a 4090-es és 4080-as kártyákat kezdi el árusítani a cég, a gyengébb modellekre nagy eséllyel sokáig kell várnunk, hiszen a 3080-3060 kártyákat továbbra is piacon tartja a cég.

Az cég nem bízza a véletlenre ezt a generációt sem, bemutatkoztak a harmadik generációs Ray-Tracing és negyedik generációs Tensor magok is. Érkezik a DLSS harmadik verziója, de a dupla AV1 enkódereknek köszönhetően a 8K 60 FPS rögzítésről sem kell lemondanunk.

Nézzük is, hogy mit tudnak a legerősebb példányok!

RTX 4090

A flagship modell egy AD102-300 nevet viselő GPU-t kapott, mely 16384 CUDA magot foglal magában. A boost órajel pedig átlépheti a 2.5 GHz-et is. Ez körülbelül 82.6 TFLOPS számítási teljesítményt takar, mely több mint kétszeres fejlődést jelent az előd RTX 3090-hez képest. Memóriából 24GB-nyi került a kártyára, a drágább modelleken megszokott GDDR6X típusból. A gyári maximális fogyasztás 450 W, ám ezt könnyedén átléphetik a külsős gyártók példányai. Az RTX 4090 október 12-én érkezik a boltok polcaira, 1600 dolláros, azaz 644 ezer forintos nettó áron.

RTX 4080

Novemberben érkezik az RTX 4080 is, ráadásul rögtön két változatban. Az erősebb modell 16 GB, míg a gyengébb testvér 12 GB GDDR6X memóriával csábítaná magához a játékosokat. Az Nvidia állítása szerint itt is 2-4x teljesítményt kapunk a korábbi 3080-hoz képest, ám érdemes lehet megvárni a hiteles, külsős teszteket is. Az erősebb modell 9728 CUDA maggal, a 12GB-os pedig 7680 CUDA maggal lesz felvértezve, így nem csak a memóriák terén lesz eltérés közöttük, hanem bizony teljesítményben is.

Az iparági leakek alapján az RTX 4080 12GB-t eredetileg 4070-nek tervezte az Nvidia, ám a piaci hatások más irányba lendítették a fejlesztés későbbi szakaszát. A kártyák gyári, maximális fogyasztás a320W és 285W lesz majd a hivatalos információk szerint. Az erősebb RTX 4080 1200 dolláros (483 ezer forintos), a gyengébb RTX 4080 pedig 900 dolláros (360 ezer forintos) nettó árcédulával érkezhet meg az utolsó őszi hónapban. 

A gyártók példányai

Rengeteg külsős gyártó elkészül a saját kártyáival kedd estére, így ezek közül is szemezgethetünk már szerda délutánra. A hűtési megoldások jelentősen eltérnek a gyártói változat egyventilátoros kialakításától, de a fenti fogyasztási adatokat ismerve ez talán nem is olyan nagy bűn.

Gigabyte

MSI

Inno3D

ASUS ROG

ASUS TUF

ZOTAC

Colorful

 

Jól látható, hogy szinte minden nevesebb gyártó alaposan felkészült a rajtra. Legyen szó teljes vízhűtésről vagy épp egy motorcsónakra hajazó designról. Az EVGA hiánya fájó lehet sokak számára, ám a cég már napokkal ezelőtt bejelentette, hogy „személyes” okok miatt nem gyárt több videókártyát az Nvidia számára.

Az „új” Geforce RTX család

A hazai árazás mindenképp érdekes lehet, ahogy az is, hogy meddig kell várnunk a 4070 és az alatti példányok megérkezésére. Jól látható a fenti képen, hogy az Nvidia bizony még az előző generációval is bőven kalkulál, mindenképp szeretnék kiszórni a raktáron maradt modelleket. November-december környékén talán már többet tudunk ezekről a tervekről is, de az sem elképzelhetetlen, hogy egészen 2023 tavaszáig húzzák majd a gyengébb, de már teljesen újgenerációs kártyák leleplezését.

Mit szóltok az újdonságokhoz?

Ilyen drágák lesznek az új AMD processzorok – Kiszivárogtak az európai árak

https://leet.hu/vga-kartyak/

×