Az elmúlt tíz év legjelentősebb videojáték-ipari betörése és szivárogtatása történik épp, aminek a játékosok éppúgy megihatják a levét, mint a fejlesztők és a kiadó.

Update: Közben a Rockstar megerősítette, hogy valóban a következő GTA játék korai szakaszából szivárogtak ki videók.

 

A videojáték-iparban, hasonlóan a filmművészethez, elég gyakori jelenség a szivárogtatás, ami jellemzően a legnagyobb fejlesztéseket szokták érinteni. A filmektől eltérően azonban a dolog itt nem áll meg néhány forgatási fotónál – esetünkben screenshotnál, hanem sok esetben komplett cselekményszálak, kulcsfontosságú, de meglepetésnek szánt funkciók és működések is kikerülnek.

A szakmán belül abszolút vélemény uralkodik, miszerint a szivárogtatások egyáltalán nem tesznek jót, sem az alkotókra, sem pedig a játékosokra és a rajongókra nincsenek jó hatással. Mégis, a hackerek és a belsős szivárogtatók (ők jellemzően külsős teszterek és/vagy fókusztesztelők) nem tudják megállni, hogy ne lőjenek le előre fontos dolgokat még a hivatalos bejelentés előtt, és teszik mindezt csupán néhány lájkért és pillanatnyi figyelemért.

Ezért is inkább a nagyobb volumenű, várományos AAA-s címekről hallani szivárgásokat, míg a kisebb fejlesztőket általában hagyják békében dolgozni. Ezért sem lehet olyan meglepő, hogy már hosszú évek óta „megbízható forrásokra” hivatkozva pletykálgatnak az évtized egyik, ha nem a legvártabb játékáról, a Grand Theft Auto VI-ról, az viszont már annál inkább,

hogy a hétvégén a legnagyobb semmiből elszenvedi az elmúlt 10 év legkeményebb szivárogtatását.

A Rockstar Games-t ugyanis feltehetőleg hacker-támadás érhette, amely során egy ‘teapotuberhacker’ nevű – most már – kiberbűnöző azt állította, hogy megszerzett egy csomó korai játékmenet felvételt a készülő GTA szuperprodukcióból. Ezt nem sokkal később tettekkel is alátámasztotta, amikor egy .RAR tömörített csomagban közzé tett közel 90 videót a játékból.

Ezek a felvételek szerencsére a GTA VI nagyon korai szakaszából származnak, ami ugyan reflektálhat bizonyos aspektusokra, alapvetően nem lövi le a teljes programot. A szivárogtatás azonban különösen kellemetlen, hiszen a fejlesztők mindent szerettek volna titokban tartani a bejelentésig, míg a kiadó Take Two-nak azért, mert vélhetőleg ez az eddigi legköltségesebb játékuk.

Azonban kiderült, hogy még ennél is nagyobb lehet a baj!

Amíg Jason Schreier a Rockstaros forrásaira hivatkozva megerősítette, hogy valódi anyagokról van szó, a T2 jogi csapata is masszív purgálásba kezdett. A közszemlére tett videókat és képeket egyre másra kezdték tiltani, ami már önmagában egy hitelesítése a szivárogtatásnak.

Mindeközben viszont a Bleeping Computer egy ennél sokkal kellemetlenebb dologra lett figyelmes a hacker – akkor még aktív – Telegramján. A betörő szerint ugyanis nemcsak a GTA VI korai verziójából származó anyagokhoz fért hozzá, hanem a GTA V és a GTA VI forráskódjához is. Ezeket azonban egyelőre nem árulja, pedig állítása szerint csak a régebbi játék kódjáért 100.000 dollárt, mintegy 40 millió forintot ajánlottak neki.

Selling GTA V source code on Telegram

A hacker Telegram-posztja | Kép: BC

Mivel a hacker külön jelezte, hogy a forráskódok nem eladók, illetve a Rockstarnak és T2-nek címzett egy „Keress privát üzenetben” mondatot, feltételezhetjük, hogy pénzt akar kizsarolni a stúdiókból. Hogy ezzel egészen pontosan mire fog majd menni, az egyelőre kérdéses, hiszen önmagában egy nyilvánosságra került, de egyébként védett forráskóddal legális keretek között nem sok mindent lehet kezdeni.

Korábban például hasonlóképp járt a CD Projekt Red is, amit a the Witcher 3 és a Cyberpunk 2077 forráskódjaival zsaroltak, de mivel a lengyelek nem voltak hajlandóak egyetlen petákot sem fizetni, a hacker közzétette azokat. Azóta nagyon sok víz lefolyt a Dunán, mégsem történt semmi érdemleges, nem ment tönkre a kiadó, és nem jelentek meg a vaják-klónok sem.

Persze a CDPR és a Rockstar játékai között van egy hatalmas különbség: míg a The Witcher és a CP2077 a megjelenésük után szenvedték el mindezt, addig a GTA VI-ot még a hivatalos leleplezése előtt érte a dolog. A forráskódból pedig nagyon sok minden kiderülhet jó előre a játékról, aminek várhatóan ultrasikeres online multiplayer módja is lesz. Utóbbi azért fontos, mert a forráskód segítségével akár csalásokat is készíthetnek hozzá – évekkel a megjelenés előtt.

Hogy mi lesz a történet vége, azt egyelőre nehéz megjósolni. A hacker Telegramja elméletileg már inaktív, ugyanakkor nem tudni, hogy valóban rendelkezik-e az általa elmondott adatokkal. A szivárogtatás ténye miatt egyelőre azt feltételeznénk, hogy igen, ami tulajdonképpen azt jelenti, hogy előbb vagy utóbb, így-úgy, de ki fognak kerülni azok is. A videojáték-ipar eddigi történelme alapján ugyanis jellemzően ez a forgatókönyv szokott megvalósulni.

Ezt is olvasd el:

GTA 6 képek és videók pörögnek a Twitteren – Ilyen lehet a játékmenet?

 

https://leet.hu/akcios-szoftverek/

×