A salvadori diktátor több mint 100 millió dollár közpénzt kaszinózott el csak a Bitcoinra, aminek értéke pár hónap leforgása alatt a felére csökkent.

Nayib Bukele, a parányi, kifejezetten szegény közép-amerikai állam diktátora messze híres a Bitcoin-rajongásáról, amit tavaly a salvadoriakra is ráerőszakolt. Az önmagát a leglazább diktátorának is nevező Bukele ugyanis a világon elsőként hivatalos fizetőeszközzé avanzsálta a piacvezető kriptovalutát.

A kriptorajongók egy jelentős része persze üdvözölte a teljesen egyoldalú döntést, visszhangozva  diktátor szavait, miszerint El Salvador a jövőbe tart a BTC-vel. A salvadori lakosság többsége viszont velük szemben teljesen elutasította a Bitcoint, egyrészt azért, mert az országban borzalmas az internet kiépítettsége és minősége, másrészt egyáltalán nem értik a kriptovalutákat, akik pedig igen, azok a piac kiszámíthatatlansága miatt ellenzik.

Nem mintha Bukelét mindez egy fikarcnyit is meghatotta volna, a tisztségében elnöknek nevezett kriptohívő önkényúr egyre másra szórta el az adófizetők pénzét Bitcoinra. Sőt, egy ponton már egy adómentes Bitcoin-városról is fantáziált, ahol hatalmas kriptovaluta-bányákat is létesített volna. Hogy ez végül megépül-e, azt nem tudni, az viszont egészen bizonyos, hogy a diktátor a Bitcoin hivatalos pénzeszközzé tételével és esztelen felvásárlásával még nagyobb mocsárba tapossa az amúgy is szuperszegény El Salvadort.

Gyors bevezetés, még gyorsabb pofára esés

El Salvadorban minden egyes üzletben kötelesek elfogadni a bitcoint

A Bitcoin hivatalos fizetőeszközzé tétele egészen kényelmetlen helyzetbe hozta az ország gazdaságát. Az elnök szerint a kritpó temérdek külföldi tőkét hoz majd az országba, munkahelyeket teremt, illetve megkönnyíti a pénzutalásokat is. A gond csak az volt, hogy az intézkedés után az üzletek nem választhatták már meg, hogy elfogadják-e a BTC-t, avagy sem, mindenkinek kötelező jelleggel elfogadóhellyé kellett válnia.

Azaz ha egy vásárló bemegy egy boltba, és úgy dönt, hogy colón helyett bitcoinnal fizet, akkor arra meg kell hogy legyen a lehetősége.

El Salvador egy nagyon szegény állam, ahol jelenleg alig akad tisztes bért kínáló munkahely. A fiatalok ezért Amerikában vállalnak munkát, majd az ott megkeresett pénz egy részét hazautalják a rokonainak – igazából a gazdaságot is csak ez hajtja. Ez viszont egy viszonylag hosszabb folyamat, amit még meg is sarcolnak, Bukele szerint azonban a BTC utalások gyorsabbak és olcsóbbak a hagyományos módszernél.

Ezzel viszont van egy kis probléma. A lakosság kripto-pénzügyeinek intézéséhez egy Chivo Wallet nevű alkalmazást készíttetett a salvadori állam, ami tranzakciós díj nélkül váltotta a dollárt, a colónt és a bitcoint. Sőt, mindenki, aki ebben az alkalmazásban digitális számlát nyitott, ajándékba pénzt kapott ösztönzéskén gyanánt. Ez azonban alig, vagy egyáltalán nem működött, az átváltások és utalások hibásak voltak, épp csak lehetett használni, a harmatgyenge biztonság miatt pedig 31 millió forintnyi pénzt loptak le a lakossági számlákról a hackerek.

Bukele szerint akkor is ez a jövő

Nayib Bukele a Bitcoin City felirat alatt

Amikor Bukele bejelentette, hogy az ország jövőjét a Bitcoinban látja viszont, a kriptó árfolyama nagyjából 35.000 dollár körül mozgott. Mire a BTC-t hivatalossá tevő jogszabály szeptember 7-re elkészült, addigra már 45.000 dollár körül mozgott felfele a kriptovaluta, egészen a két hónappal későbbi 64.400 dolláros csúcsáig.

Bukele mindig elhencegett azzal, hogy az államkasszából épp mennyi adópénzt költött a Bitcoinra, sőt, egyenesen ostobának nevezte az embereket, akik kiszállnak a kriptovalutából. Az elnök vásárlásait azonban minden eseteben 30.000 dollár fölötti értékeken, jellemzően 40.000 dolláros árfolyam fölött bonyolította, ami egy évvel később különösen pusztító hatású.

Bukele ugyanis mintegy 100 millió dollárt költött el Bitcoinra, aminek értéke jelenleg 20.000$ körül mozog, azaz mintegy 50 millió dollárnyi salvadori közpénzt kaszinózott el. 

Tiltakozások ugyan voltak, Nayib Bukele azonban hajthatatlan volt, így még idén júliusban is azzal büszkélkedett, hogy mennyi pénzt harácsolt el csak  Bitcoinra.

Még nagyobb nyomor jöhet El Salvadorban

Bukele füstbe ment terve még nagyobb nyomorba taszíthatja az egyébként is mélyszegény törpeállamot. A Bitcoin-terv ugyanis kedvezőtlenül befolyásolta El Salvador hitelminősítését és a Nemzetközi Valutaalappal való kapcsolatát. Mivel a befektetők óvatosabbak lettek az országnak nyújtott hitelekkel szemben, a helyi hitelfelvevőknek magasabb kamatokat kellett kínálniuk.

Januárban az IMF próbált hatni El Salvador vezetésére, hogy vonja vissza a Bitcoin legális hitelezői státuszát, mert „nagy kockázatokkal jár a pénzügyi és piaci integritás, a pénzügyi stabilitás és a fogyasztóvédelem szempontjából”. A Bitcoin ugyanis hírhedt a csalásokban és más illegális tevékenységekben való felhasználásáról, valamint az ingadozásáról. Bukele azonban Elon Muski retorikával kifejezetten bunkó és nagyzoló választ adott erre Twitteren.

El Salvador's Bitcoin experiment has failed miserably after a year

A sors különös fintora, hogy most, pár hónappal később El Salvador, de inkább Nayib Bukele Bitcoin-kísérlete bődületes és totális kudarcot vallott. A diktátor most az IMF-től kér több mint 1 milliárd dolláros hitelt. Hogy ezután mi vár a világ első országára, amelyik hivatalos fizetőeszközzé tette a Bitcoint, arról csak találgatni lehetne. Az mindenesetre nem fog segíteni, hogy a Fitch nemzetközi hitelminősítő intézet leminősítette El Salvadort.

De nem a Bitcoin az egyetlen probléma. A globálisan tapasztalható infláció ugyanis El Salvadorban is érzékelhető, amit csak még tovább fokoz Bukele egyenesen az államkasszából elégetett 50 millió dollárja. És mivel El Salvadornak alig, de inkább semmilyen hagyományos gazdasága nincs, az egyetlen kiút a nyomorból az lenne, ha a Bitcoin árfolyama csodamód kilövellne. Ez azonban belátható időn belül aligha fog megtörténni.

via – Bloomberg, IMF, LA Times, The Guardian, Intresting Engineering

Na és ezt olvastad már?

Egy Netflix előfizetés árát is megspórolhatod, ha így állítod be a konzolodat

 

https://leet.hu/akcios-szoftverek/

×