Már több millió forint értékben károsították meg az egyébként is szegényes salvadori lakosságot az államilag fejlesztett alkalmazásban, de az elnökük olyan fontos dolgokkal foglalkozik inkább, mint a Bitcoin város felépítése.

A kriptovalutákért rajongók számára El Salvador példája történelmi jelentőséggel bír, hiszen ebben a parányi közép-amerikai országban vezették be a világon elsőként a Bitcoint hivatalos fizetőeszközként. Mindez a salvadori elnök, Nayib Bukele kriptoőrületéből ered, aki ezzel szeretné rendbe hozni az országa szinte nem létező gazdaságát.

Ezzel szemben azonban nagyon sok kritikusa akad, főleg a lakosság részéről, akik nehezményezik, hogy őket tulajdonképpen senki sem kérdezte meg arról, hogy szeretnék-e a Bitcoint ennyire az életükbe engedni, avagy sem. De akadnak más dolgok is, amelyek a digitális valuta ellen szólnak, például a nem megfelelő infrastruktúra: sok helyen nem hogy lassú, de egyáltalán nincs is internet, illetve a különösen változékony árfolyam.

Bukele mindenesetre különböző események és egy sor Twitter-poszt kíséretében rendesen feltöltötte a BTC-vel az államkasszát, olyannyira, hogy többen már államcsődöt is jósolnak. Azonban nem ez az egyetlen aggasztó dolog Salvadorban. A Bitcoin bevezetéséhez ugyanis készítettek egy Chivo nevű alkalmazást is, amely a lakosság digitális pénztárcájaként hivatott szolgálni. A baj vele csak az, hogy nem pont úgy működik, ahogy kellene neki, ami azért valljuk be, egy alapvető pénzügyi alkalmazás esetében elég szignifikáns probléma.

A Chivo a rajtkor például teljesen összeomlott, amikor pedig sikerült működésre bírni a Terminátor Sarah Connorjának képével is be lehetett rá regisztrálni. Több szakértő rámutatott, hogy alapvető biztonsági funkciók hiányoznak belőle, és az is problémás, hogy egy több generációs Apple Face ID szintjét sem elérő arcfelismerővel működik.

Most pedig újonnan már a lakosság „Chivo-számlájáról” lopják a bitcoint. 

A dologra egy El Comisionado nevű Twitter felhasználó hívta fel a figyelmet, aki elkezdte összegyűjteni az ilyen eseteket. A panaszok szerint a Chivo lopások 100 dollárnyi BTC-től egészen a 16.000 dolláros (5,2 millió forintos) értékhatárig terjednek.

Összesen eddig 96.223 $, mintegy 31,4 millió forintnyi bitcoin eltűnését jelentette a salvadori lakosság.

A legnagyobb probléma azonban az, hogy mindez egy államilag fejlesztett alkalmazáson keresztül történik, a beérkező panaszokra azonban senkinek sem jelez vissza a salvadori kormány. Néhány megkárosított polgár a sajtó bevonásával próbált nyomást gyakorolni Bukele államfőre, de annak látszólag semmi hatása.

Mindeközben az elnök egy Bitcoin érme mintájára felépített város ötletén dolgozik, amit az adófizetők pénzéből húzna fel egy vulkán tövében, hogy aztán geotermikus energiával bányásszanak erre létrehozott állami gyárakban kriptovalutát. A Tom’s Hardware megkereste az ügyben El Salvador Igazságügyi és Közbiztonsági Kormányát, a cikk megjelenéséig azonban még nem válaszoltak.

Így néznének ki a mai alkalmazások 1999-ben egy Macintoshon

https://leet.hu/samsung/

×