A világ legismertebb ismeretterjesztő műsorának színészei nem különösebben hakniznak az alakításaikkal, pedig kifejezetten büszkék rá. Így lehet, hogy sokan nem is tudják, hogy kik rejtőznek a Teletabbik jelmezei alatt.

Jómagam eléggé kiestem a szórásból, hiszen a Teletabbik magyar indulásakor már nagyobbacska gyerekként inkább a Dragon Ballt, a Pókembert és az X-Ment néztem, illetve tudtomon kívül vártam a 2000-ben indult Pokémont és Yu-Gi-Oh!-t. Drága öcsém miatt viszont így sem úsztam meg a tökelütött színes babaszerű plüssöket, így a hétvégi reggeleim jellemzően az antennafejű Tinky Winky, Dipsy, Laa-Laa és Po dimbes-dombos nevetgéléseivel teltek.

Hozzám hasonlóan még nagyon sok nagyobb tesó és szülő jutott erre a kegyetlen sorsra, ugyanis a Teletabbik hazánkon is hurrikánként söpört végig, és lett egyetlen pillanat alatt a kisgyerekek legnagyobb kedvence. Bármennyire is küzdöttem akkor az életemért, kisgyerekes felnőttként a Teletabbikra visszagondolva már más megítéléssel gondolok rá.

A Teletabbik ugyanis könnyed, színes-szagos szórakozásba csomagolva, gyereknyelven adott át egészen hasznos ismereteket mindenféle dologról. Persze a figurák gügyögtek, meg tele volt érthetetlen furcsaságokkal, de alapvető célja az ismeretterjesztés volt olyan nyelvezeten, ami a legeslegkisebbek számára is tökéletesen érthető, és mellette még mókás is. Persze csak nekik.

A Teletabbik nagyon sokak kisgyerekkorát tette varázslatossá, amit a szakma sem hagyhatott szó nélkül. Az 1997-es indulása óta egészen sok és rangos díjra jelölték, a legjobb iskola előtti ismeretterjestő gyerekműsornak járó BAFTA- és Emmy-díjat például több ízben is sikerült elnyernie. Az egész világot letaroló őrületes siker ellenére az alkotók egyáltalán nem húzták a végtelenségig a sorozatot, így öt évad és 365 epizód után végleg lement a babafejű napocska a Teletabbik világában.

Igen ám, csakhogy a színes, folyton vidám karaktereket alakító színészeket a legtöbben azóta sem ismerik.

Mert bizony a jelmez alatt valódi, hús-vér embereket találunk, akikre annyira ráégett a plüssjelmez, hogy ha szembe jönnének velünk az utcán, rájuk sem nagyon ismernénk, és nem pont azért mert szégyellnék a dolgot. Sőt, kifejezetten büszkék arra, amit megalkottak. Ez nem is csoda, hiszen kifejezetten nagy szerepük volt abban, hogy a Teletabbik ekkora popkultúrális jelenséggé válhassanak. Őket mutatjuk most be.

Ki valójában Tinky Winky?

A legnagyobb és a legidősebb Teletabbi Tinky Winky, akinek karakterét nagyon sok kritika övezte. A lila, háromszög antennás, roppant barátságos Tinky Winky kedvenc tárgya ugyanis egy piros táska volt, amire Amerikában azonnal rásütötték a meleg-bélyeget.

Bizony, manapság Amerikát leginkább a politikai korrektség és a woke hatja át, a 90-es évek végén azonban simán ízekre szedték még az olyan kedves és teljesen ártatlan karaktereket is, mint Tinky Winky. Jerry Falwell vallási fanatista szerint ugyanis a Teletabbi táskája egy meleg szimbólum volt, mivel a karakter feltételezhetően hímnemű. Ugyan többen a védelmükbe vették Tinky Winkyt, még külön pszichológusok is foglalkoztak a témával, sajnos a brit gyártó végül úgy döntött, hogy mérsékelnek rajta.

Egyértelműen és hivatalosan sosem volt kimondva, de több akkori forrás is azt állítja, hogy végül emiatt cserélték le Tinky eredeti megformálóját, Dave Thompsont. A színész 70 rész után inthetett búcsút Tinky-nek, de mint később elmondta, egyáltalán nem bánta, hogy így alakította a karaktert. A teletabbik után egészen nagy stand-up komikus lett belőle, aki még Magyarországot, a Dumaszínházat is megjárta.

Dave Thompson 1997-ben a Teletabbik forgatásán

Dave Thompson manapság

A helyét aztán a balett-táncos és koreográfus Simon Shelton vette át, aki így négy és egy háromnegyed évadon keresztül formálhatta meg a már kevésbé nőies Tinky Winky-t. Shelton 2018-ban, 52 éves korában hunyt el.

Simon Shelton a Teletabbik forgatásán

Ki valójában Dipsy?

A zöld, egyenes antennás Dipsy volt a lázadó típus a Teletabbik között, aki ugyan jószívű és barátságos mint a többiek, de emellett makacs és sokszor hajlamos vitatkozni is társaival. Dipsy karakterét egyáltalán nem övezték belemagyarázott közéleti viták, valószínűleg azért, mert Dipsy nemcsak a Teletabbikat, hanem a színesbőrűeket is reprezentálta – még ha nem is kimondva.

A punk Teletabbit ugyanis a stand-up komikus, a jamaikai származású John Simmit alakította, aki szintén nagyon sokat tett bele magából a karakterébe. Dipsy például egy csomó jamaikai vonással rendelkezett: sokszor jamaikai táncmozdulatokat ejtett, de az egyik legtöbbször emlegetett mondata is egy klasszikus reggae ritmusszám, a The Whip átköltése volt.

John Simmit a 90-es évek végén egy Dipsy jégszobor mellett

John a Teletabbik indulása óta egészen a 2001-es utolsó részig játszotta Dipsy-t.

John Simmit manapság

Ki valójában Laa-Laa?

A göndörebb antennájú sárga Laa-Laa volt a Teletabbik között a legkedvesebb és legsegítőkészebb figura, akinek plüss-jelmezébe a képzett táncosnő, Nikky Smedley bújhatott. Mondjuk a kezdeti lelkesedése elég gyorsan alábbhagyott, legalábbis egy későbbi interjújában elmondta, hogy egyáltalán nem volt kellemes napi 11 órán keresztül a Laa-Laa kosztümbe zárva lenni, ami kifejezetten izzasztó volt belül.

A szerepét viszont mindennek ellenére is imádta, így Laa-Laat az eredeti sorozatban végig ő játszotta. Sőt, a sorozat zárultával a gyártó Ragdoll Productions-nél maradt, ahol további gyerekműsorok születésében vett részt. A szó szerint mesés karrier pedig egy érdekes újsághirdetéssel kezdődött, Nikky ugyanis így szerzett tudomást 1997-ben arról, hogy készülőben van egy újfajta gyerekműsor, amihez főszereplőket keresnek.

Nikky Smedley

Nikky Smedley manapság

Ki valójában Po?

A piros, kör antennás Po volt a legkisebb és legjámborabb mind közül, aki szeretett buborékokat eregetni és szerte-szét robogózni a dombos idilli tájon. A halk szavú Teletabbit az 1997-ben a színművészetiről frissen szabadult Pui Fan Lee alakította, aki ugyancsak sokat kölcsönzött magából az aranyos karakterbe.

Az egyik, de legfontosabb talán, hogy az eredeti angol szinkronnal, azaz a színészek valódi hangján Po néha kantoni nyelven, vagyis a kínai yue nyelven (nyelvjárásban) beszél. Ezt a magyar nézők aligha tudhatják, hiszen szinte mindent lefordítottak vagy kivágtak, én legalábbis nem emlékszem rá, hogy idegen szavak elhangzottak volna (bár nem is én, hanem öcsém merült el benne… egy ismerősöm mesélte…).

Pui Fan Lee a Teletabbik legelső részétől kezdve egészen az utolsóig magára öltötte a piros jelmezét. Viszont Dave Thompsonhoz hasonlóan őt sem kerülték el a balhék, igaz, azok csak a sorozat zárulta után zúdultak rá. A színésznő ugyanis a Teletabbik után a Channel 4 Metroszexualitás című műsorában leszbikus szexjelenetekben vett részt, amit erősen kikezdett a sajtó, lévén ő alakította a gyermekműsorok egyik legismertebb figuráját.

„Igen, én voltam Po, de színésznő vagyok, és a szerep érdekesnek tűnt. Nem azért vállaltam a leszbikus szerepet, hogy szándékosan ellentmondásos legyek” – magyarázta a színésznő egy interjúban.

A sok vitát szító műsor után azonban viszsament a gyerekműsorok világába, ahol alaposan letette a névjegyét a Show Me Show Me, illetve a Chris & Pui Show-val, melyeket Chris Jarvisszal közösen készítenek.

Pui Fan Lee és Chris Jarvis

Pui Fan Lee manapság | Kép: Twitter

Na és kik voltak a többiek? A kisbaba Napocskával mi a helyzet?

Nm felejtettem el őket se nyugi, gyorsan menjünk is végig rajtuk. A cuki napocska, aki minden rész elején ébresztette a Teletabbikat, a végén pedig búcsúztatta őket, Jessica Smith volt, aki mostanra egy igen nagy, 27 éves napocska lett.

Aztán ott van Noo-Noo is, az érző porszívó, aki a Teletabbik őrzője és házvezetőnője is egyben. Az eredeti sorozatban végig Mark Dean alakította a kis szippantóst.

A földből előbúvú Hangtrombitákat, akik olykor-olykor játszottak is a Teletabbikkal, de inkább megfigyelőként voltak jelen – Eric Sykes, Toyah Willcox, John Simmit, Gary Stevenson, Alex Hogg, Alex Pascall, Tim Whitnall és Rudolph Walker alakították.

Az újraindított Teletabbik

A régiek közül talán kevesen vannak akik tudnak róla, de a Teletabbikat 2015 novemberében feltámasztották, de az eredeti sorozathoz képest igen keveset futott. Összesen négy évadon és 120 epizódon keresztül futott, és bár nem volt fájdalmasan nézhetetlen, sőt (mondjuk sokaknak az eredeti is az), de az igazi Teletabbikhoz képest egyszerűen mérhetetlen volt a sikere. Az új Teletabbikat így 2018-ban abbahagyták.

Az új sorozatban minden karaktert új színész vett át;

  • Tinky Winky-t Jeremiah Krage,
  • Dipsy-t  Nick Kellington,
  • Laa-Laat Rebecca Hyland,
  • t Rachelle Beinart,
  • a Napbabát pedig Berry alakította,

csak hogy a legfontosabbakat említsem. Ez azonban még nem jelenti egyenesen a Teletabbik végét. A Teletabbik ugyanis egy nagyon értékes brand, a gyerekműsörra egészen frissen a Netflix csapott le. A streaming óriás terve, hogy tovább vigye a Teletabbik lángját, és egy újabb generációnak, újabb történetekkel mutassa be a moncsicsiszerű barátságos lényeket. Reméljük sikerülni fog.

Na és ezt olvastad már?

Szinte rájuk se ismerni! – Így néznek ki ma a 90-es évek sorozatainak sztárjai

 

via – ExaminerLive, Wikipédia

https://leet.hu/akcios-szoftverek/

×