Alkalmazottként is évi tízmilliókat kaszálhatsz a játékiparban, és még csak nem is kell hozzá istenadta zseninek lenni. A kreativitás azért nem árt.

A tudásod akár mezei gamerként is keresett lehet a játékfejlesztő cégeknél, de mielőtt csomagolni kezdenél, hogy elindulj szerencsét próbálni, okulj egy kicsit – először például ebből a cikkből!

A videojátékokkal foglalkozó iparágak (mert igen: ezen a ponton bizony több is találkozik, a fejlesztéstől a mobilpiacon és a médián át a számítógépgyártásig) komolyan igénylik a gamer kollégákat, de közülük is leginkább azokat, akik egy-egy speciális terület megszállottjai. A tehetséget örömmel karolják fel, abban a pillanatban, amint szükség van rá, és veszettül keresik, hogy milyen munkakörbe tudnának belehajlítani.

Forrás: Amico Hoops

Melyek a gamerek számára elérhető legjobb állások, a lehető legmagasabb fizetéssel?

Először belelógatjuk a kezünket a bilibe, aztán szépen visszajövünk a földre, és ki fog derülni, hogy a dolgok két lábon a talajon állva is szép fényesek tudnak lenni!

A hardcore gamerek már önmagában azzal is rengeteg pénzt kereshetnek, hogy kimaxolják a tudásukat egy-egy felkapott játékban, aztán egyre feljebb kapaszkodnak az akár 40 millió dolláros összedíjazású gamer ligákban, például a Fortnite World Cup, a The International, vagy éppen a League of Legends World Championship mezőnyében. Szerencsés keveseknek megnyíló út ez, nehéz is rá jövőt alapozni: kb. olyan mintha elhatároznád, hogy hollywood-i sztár leszel, de tény, hogy vannak, akiknek nagyon bejött! A CareerKARMA információi szerint ők ma a legvastagabbak (mindhárman Dota 2-vel játszva gazdagodtak meg, az OG nevű csapat színeiben):

1., Johan Sundstein „N0tail”

Forrás: Somag News

A dán zseni még szerény számítások szerint is legalább hétmillió dollárt keresett a 12 éves profi pályafutása alatt. Hatalmasakat lépdelt előre: 15 évesen kezdett játszani, 17 évesen keresett vele először (évi hétezer dollárt, vagyis kb. 2,8 millió forintot), míg 2019 volt az eddigi legjobb éve, amikor a The International-en három millió dollárt (1,215 milliárd forintot) nyert a csapattal.

2., Jesse Vainikka „JerAx”

Forrás: Liquipedia

Finn játékos, aki arról ismert, hogy szenvedélyesen dúl benne a versenyszellem, és ezt úgy kilenc éve rendesen kamatoztatja: gamer pályafutása eddig 6,5 millió dollárt (2,6 milliárd forintot) hozott a konyhára.

3., Anatha Pham „ana”

Forrás: AFK Gaming

Ausztrál profi, aki mindössze öt éve veri a billentyűzetet, mégis hat millió dollár (2,43 milliárd forint) ütötte a markát. Időarányosan nézve ő a legsikeresebb, aki egyben a legfiatalabb tornagyőztes is a dobogón: 16 évesen már 13,8 millió forintnyi dollárt kaszált – egyetlen Dota 2 versenyen.

Vissza a földre!

Ha nem csúcskategóriás e-sportolóként akarsz nagyra törni, nagyobb esélyed van, mert sokkal több gamer kell a videojáték iparba, mint amennyi versenyző a ligákba. Ami azt illeti, egy sor szakterületre mindig keresnek embert, a kreatívoktól a technológiai munkakörökig.

Nézzük először mennyi a matek? Jó.

A legjobban fizetett állások listája a gaming iparágban*:

Munkakör Átlagbér / év Legjobban kereső 10% bére / év
Játéktervező 52 650 000 162 000 000
Quality Assurance tesztelő 44 550 000 68 850 000
Játékfejlesztő 41 310 000 67 635 000
Programozó 37 665 000 59 130 000
Producer 27 945 000 47 385 000
Game Artist 27 945 000 57 915 000
Játéktesztelő 25 515 000 41 917 500
Game Animator 20 655 000 41 917 500
Profi gamer 16 726 500 20 655 000

*(forintban, a CareerKARMA 2022-es, amerikai piacról származó adatai alapján, 405 forintos dollár középárfolyammal számolva)

A teljesség igénye nélkül pillantsunk bele néhányba, ami nem biztos, hogy egyértelmű!

Játéktervező: kreatív meló, egyben az egyik legkeresettebb tudás. Az a feladata, hogy minél több eredeti, közönségcsalogató ötlettel dobja fel a játék világát, így például a szituációkat, a lehetőségeket, a karaktereket, az eszközöket. Csapattal dolgozik, komoly felelősség alatt – nem véletlenül áll a bérlista tetején.

Fejlesztő, programozó, szoftvertervező, stb.: őket azért nem nagyon érdemes részletezni, mert úgysem tudnánk pontosak lenni, de szögezzük le: technológiai munkakörök. Az pedig, hogy ki melyiknek felel meg, leginkább olyan készségeken múlik, mint a kódolásban szerzett tapasztalat, vagy a gaminghez szükséges (konzol, PC, Mobil, OS) programnyelvek mocskosul beható ismerete. Amúgy erős kreativitáson nyugvó feladatkör mindegyik.

Producer: a gaming iparágban valahol a fejlesztő és a vállalatvezető között helyezkedik el, és annak ellenére áll a top fizetések középmezőnyében, hogy a szerepe létfontosságú. Az adminisztrációs háttér atyaúristeneként gondozza a gyártás költségvetését, tárgyalásokat egyeztet, határidőket tartat be. Biztos, hogy magasan kvalifikált, de nem szükségszerűen mérnök: lehet közgazdász, digitális média szakértő, dizájner is.

És végül álljon itt még néhány állás, ami bár nem szerepel a toplistán, nélkülözhetetlen az ágazat számára.

Content Writing: az első gyanú ellenére nincs közvetlen köze a játékgyártáshoz, viszont ahhoz nagyon is, hogy a game már a kiadás előtt megtalálja a közönségét. Gaming szervezetek és vállalatok kommunikátora, aki a blogoktól a felhasználási feltételekig sok minden szövegezéséért felelhet – tehetsége és affinitása függvényében. Kicsit ilyenek a Leet szerzői is.

Graphic Designer: az előbbi ponthoz hasonlóan magasfokú kreativitást igényel, de egyben művészi vénát, speciális technológiai végzettséget is – nem beszélve arról, hogy a legújabb 3D tervező szoftverek professzionális, kreatív művelőjének kell lennie.

Vannak persze tisztán technológiai alapú munkakörök is, mint amilyen az IT projektmenedzseré, vagy a digitális médiatartalom-menedzseré. Ők persze más iparágakban ugyanúgy megjelennek, de az a közös bennük, hogy magasfokú műszaki megoldásokat vezényelnek le, gyakran vezető pozícióban.

Tanulságos volt? Ha kihagytunk olyat, ami még érdekelt volna, írj kommentet a Facebook-bejegyzés alatt, és akkor később visszatérünk a témához!

Bár a fentebb írt összegek itthon nem eviláginak tűnnek, van néhány baromi jól fizetett szakma hazánkban is:

Top 5-ben sincs az informatika – Ezekkel az állásokkal lehet a legjobban keresni itthon

 

×