Összeszedtünk összesen 9 (+1) játékot és módszert, ami nagyon hasznos lehet a kollégista és az iskolai szünetekben gyakorta unatkozó gamereknek.

„A suliban? Videojátékozni? A gyerekek csak a tanulással foglalkozzanak!” – horkanhatnak fel amúgy tök jogosan azok a szülők és tanárok, akik olvassák ezeket a sorokat. Én meg erre annyit mondok, hogy „PFFFFF”, nektek sem volt még soha Game Boy-otok, vagy PSP-tek, látszik is.

De amúgy tényleg! Nyilván senkit nem áll szándékomban megbántani, de én például úgy bekkeltem ki a középiskolás-kollégista éveimet, hogy beszereztem egyet a Sony ultramenő kézikonzoljából. Így játszhattam a szünetekben, vagy fent a koliban, a lényeg, hogy hódolhattam annak a szenvedélyemnek, ha úgy tetszik hobbimnak, ami a 9-10-12 órás suliidőmben (tanulószoba is volt) nemcsak feltölt, de kiválóan tudja csökkenteni a stressz szintemet is. Így lehet, hogy nem sokalltam be a 15 évvel ezelőtt is már soknak számító tanagyagtól és tanítási időtől.

Manapság viszont a játékot már jóval könnyebben meg lehet oldani, mint az okostelefonok előtti érákban, hiszen jelenleg már mindenen találunk játékot, de a mobilokon mindenképp. Ezek a játékok pedig sokszor simán vannak olyan jók, mint amilyenekkel anno én is játszottam, vagy még annál is jobbak. Egy jó mobilos játéknak konkrétan sokkal jobb grafikája és komplexebb játékmenete van, mint az ősrégi PSP-s címeknek, sőt, már egy csomó konzolos cuccnak létezik mobilos leképezése.

Ez utóbbiakban az a legjobb, hogy amit otthon elkezdünk, azt szinte bárhol máshol folytathatjuk – és fordítva. Legalábbis sok esetben, de bőven akadnak olyan módszerek is, melyekkel konkrétan azt a játékot is indíthatjuk el, pontosan úgy és olyan grafikával (ha nem jobbal), amit és ahogy otthon. És nem pont azért, mert olyan csúnyák lennének a játékok, hanem mert 2022-ben már nemcsak a mobiljátékokat pörgethetjük, ha épp nem tartózkodunk otthon.

Én mindenesetre nagyon tudtam volna örülni az alábbiaknak 2005-2009 környékén, amikor még nyomógombos telóval jártam suliba, MP3 és MP4 lejátszókkal hallgattam a zenéket, ha pedig játszani akartam, akkor azt egy valamirevaló PC-n, vagy Xbox 360-on és PS3-on tehettem meg. Na meg az imádott PSP-men, de az egy másik történet.

Ezért is gondoltam azt, hogy hátha másnak is jól jönnek az ötletek, hogy elüsse az iskolai szünetet vagy a kolis estéket, így jött össze az alábbi, szerintem elég hasznos 9 (+1) tipp.

Fortnite

A Fortnite jelenleg a világ legnépszerűbb online multiplayer lövöldéje, amit a legjobb játékos biztosan ismer. Persze nem mindenki szereti a battle royale műfajának legnagyobb slágerét (sőt, van aki valamilyen érthetetlen okból kifolyólag kifejezetten utálja), így nyilván nem mindenkinek jó ajánlás a színes, vibráló, egészen pörgős és elég változatos Fortnite. Mostanság azonban egészen jó mókákat tartogathat, főleg amióta az Epic behozta az építés nélküli játékmódot. Sokan rá is csúsztak rendesen, amivel egyáltalán nincs semmi baj.

A Fortnite jelenleg hivatalosan is elérhető Androidon, de ez egy grafikailag jelentősen lebutított verziója a nagy testvérének. Ha viszont valaki teljes pompájában élvezné a szünetekben is a meccseket, akkor érdemes lehet ránézni a GeForce Now-ra vagy az Xbox Game Passba, ahol ingyen lehet játszani a BR-rel. iPhone-on például csak így játszhatunk.

Ehhez viszont jó mobilnet kell, ami nem hátrány, ha korlátlan. Ha pipa, akkor az Epic-fiókunkba belépve konkrétan minden tartalmunkhoz és haladásunkhoz hozzáférhetünk, szóval csinálhatjuk a küldetéseket, farmolhatjuk az XP-t a Battle Passhoz, vagy simán csak szórakozhatunk a barátainkkal. Külön jóság, hogy a telefonos verzió érintőképernyős irányítása is elérhető, ha úgy kényelmesebb, de speciális mobilos, vagy hagyományos kontrollert is használhatunk.

Among Us

Az Among Us mondjuk előbb volt mobilra, mint konzolra, a lényegen viszont nem változtat. Amit elkezdünk itt, azt amott folytathatjuk. Az imposztorvadászat pedig elég jó móka tud lenni akár az osztályteremben is, ahol még a fizikai kontakt is megvan a többiekkel. Ez egyébként nagyon sokat hozzá tud ám tenni az élményhez, igazi pókermeccsé varázsolva a játékot. Azért pedig külön piros pont a fejlesztőknek, hogy egy-egy menetet simán lezavarhatunk a 10-15 perces szünetekben is.

A játék megtalálható a Google Play Store-ban és az App Store-ban – ingyen, Steamen, a PS Store-ban és Xboxon – egészen olcsón, pár száz forintért, de az Xbox Game Pass kínálatából is játszhatunk vele.

Genshin Impact

A Genshin Impact jelenleg az egyik legnépszerűbb mobilokon is tolható szerepjáték, ami piacon van. A sikerességét pedig nemcsak az ingyenességében érdemes keresni, hanem a minőségében is, az ázsiai stílusú RPG ugyanis egy kifejezetten jó program. A Genshin alapvetően ingyenes, bár érdemes felkészülni a mikrotranzakciókkal való találkozásra. Költeni persze egyáltalán nem muszáj, sőt, anélkül is élvezhető cucc, de elsősorban azoknak lehet ajánlani, akik szeretik ezt a műfajt.

PS4-en és PS5-ön, PC-n és Androidon a Play Store-ban érdemes keresni, ha viszont maximális beállítások mellett szeretnél Teyvatban kalandozni a szünetekben is, akkor a GeForce Now-ban ezt is megtalálod.

Diablo Immortal

A Diablo Immortal megjelenésekor volt nagy közfelháborodás, a Blizzard ugyanis alaposan kitömte az alapvetően mobilokra szánt Diablo többjátékos részét mikrotranzakciókkal. Persze az egész opcionális, ha valaki csak egyedül gyakná a szörnyeket a sztoriban, az sok késztetést nem fog érezni arra, hogy elszórjon egy kisebb vagyont a játékra. Ellenkező esetben viszont érdemes lehet eladni a házat.

A lényeg, hogy a Diablo Immortal alapvetően egy szórakoztató program, és bár lehet benne szórni a zsét dögivel, ha csak a szünetekben vennéd elő, akkor bátran keresd fel a mobilok hivatalos boltjait. A haladást természetesen Blizzardos profillal számítógépen is lehet folytatni, ez esetben a stúdió saját launcherét ajánlom.

Apex Legends Mobile

Az Apex Legends sem kerülhette el a mobilos portolást, így 2022-től már a Titanfall világában játszódó battle royale-ba is beugorhatunk a Fortnite és a PUBG mellett. Ez utóbbi egyébként csak azért nem került fel külön a listára, mert van itt nekünk most egy Fortnite és egy Apex, meg hát már amúgy is mindenki ismeri.

Szóval az Apex Legends mobilos inkarnációja viszonylag egy friss cucc, ami viszont meglepő lehet, hogy egészen jól ülteti át a meccseket a konzoloknál és PC-nél szerényebb képességű eszközökre. A Fortnite-tól eltérően azonban a cuccaink nem jönnek velünk, ha EA-s profillal jelentkezünk be itt is és ott is, azaz nincsen cross-progression. Ez nyilván egy szomorú dolog, de nézzük a jó oldalát, legalább játszhatunk egy-egy kört a szünetekben.

Xbox Game Pass + GeForce Now

Fentebb már pedzegettem a dolgot, de már nem tudom jobban kerülgetni a témát; az egyik legjobb módszer a játékaink hurcolásának, a cloud gaming. Erre jelenleg két kiváló opciót találunk: a Game Pass Ultimate-t, illetve a GeForceNow-t.

Előbbi azoknak lehet jó, akik otthon Xbox konzolon játszanak, hiszen így az otthon megkezdett játékot pontosan onnan tudják folytatni a buszon, a vonaton vagy a suli szüneteiben, ahol abbahagyták. Ehhez persze egy bitang jó net is kell – már mondtam azt is, hogy korlátlan, illetve nem minden cím rendelkezik érintőképernyős irányítással, ezért érdemes lehet a kontrollert is a tankönyvek közé dobni.

A GeForce Now már más tészta, hiszen bár akadnak benne ingyenesen pörgethető játékok, alapvetően a Steamen és az Epicen megvásárolt játékaink egy jelentős részét érhetjük el vele. Nem árt átnyálazni az NVIDIA oldalán található listát, hogy mely címeket játszhatjuk a szolgáltatással, nehogy hoppon maradjunk. A GeForce Now-nak van egy ingyenes része is, bár itt szigorú megkötésekkel játszhatunk csak, illetve több fizetős csomagja. Ha csak a szünetekben ütnéd el az időt, akkor az ingyenes is teljesen tökéletes lesz.

Ezekkel a szolgáltatásokkal tulajdonképpen nem lesz olyan játék, amivel ne tudnánk játszani szinte bárhol, sőt, ha lehet hinni a híreknek, akkor a Game Pass-szal hamarosan az Xbox Store-ban megvásárolt játékainkkal is fogunk tudni így játszani.

Steam Deck + Nintendo Switch

És elérkeztünk az egyik legizgalmasabb, bár kétségtelenül a legdrágább megoldáshoz, amivel nemcsak a suliban, hanem bárhol elindíthatjuk a kedvenc játékainkat. Az erre a célra legtökéletesebb választás nyilván nem lehet más, csak a Steam Deck és a Nintendo Switch.

Előbbi tulajdonképpen a Nintendós cuccokon kívül szinte mindennel elbír, de elsősorban a PC-s, főleg a Steames könyvtárral kompatibilis. A Steam Decken elviekben már a Game Pass felhő-szolgáltatására is rámehetünk, bár ez még nem működik tökéletesen. A Steam Deck az egyik legjobb dolog, ami a PSP óta történt a kézikonzolok piacán – én legalábbis, ha most lennék középiskolás kollégista, tuti ezt választanám. Ja, és végtelenségig lehet moddolni, azaz emulátorok tárháza várja a SD-s indítást.

A Nintendo ezzel szemben már más tészta, hiszen nemcsak gyengébb, mint a Valve kézimasinája, de jóval szűkösebb a játékok választéka is. A Lite modell viszont jelentősen olcsóbb is annál, ami tökéletes választás lehet a hordozható játékra. A játékok tekintetében pedig egy percet sem érdemes aggódni, hiszen bőven akad rá annyi alkotás, amivel nemcsak a szünetekben, hanem otthon is bőven elleszünk.

 

Nos, nagyjából ezek a játékok és módszerek azok, melyeket bátran tudok ajánlani sulis, kolis, vagy utazásos, ergo nem otthoni videojátékra. Az utóbbi két pontba szedett módszert természetesen elsősorban azoknak lehet jó megoldás, akik esetleg kollégiumban laknak, hiszen pusztán a 15 perces szünetek miatt nem érdemes beruházni rájuk. De van még más is! Ha nem félünk a retrótól, akkor itt egy 10. mód:

Szerezzünk be egyet (vagy többet) a régebbi kézikonzolok közül. Egy Game Boy, egy Nintendo DS, egy PSP, de még egy PS Vita is remek szolgálatot tehet, és manapság már elég olcsón hozzájuk lehet jutni. 

Persze ha tudsz jobbat, akkor mindenképp írd meg nekünk kommentben!

Na és ezt olvastad már?

Szeretnél sokat keresni a videojáték-iparban? Íme, a legjobban fizető gamer állások!

 

https://leet.hu/akcios-szoftverek/

×