Az utóbbi évek legnagyobb ugrására készülnek.

Annak ellenére, hogy az elmúlt évtizedek során elképesztő mértékben fejlődtek a hardverkomponensek, van olyan, ami nem változott. A gépek összeszerelése az évtizedek óta megszokott vonalat követi, a szabványok is meglehetősen keveset alakultak 2000-es évek eleje óta. Továbbra is az alaplapon található foglalatokba, csatlakozókba kell behelyeznünk a processzort, a háttértárakat és természetesen a PCIe foglalatot sem hagyhatjuk ki, ha dedikált videókártyát is tervezünk használni a masinában.

Úgy tűnik azonban, hogy a legnagyobb gyártók végre összeállnak, hogy sokkal kisebb szinten is meg lehessen oldani a fenti LEGO-zgatást. Erre egészen 2022 márciusáig kellett várnunk, ekkor lett hivatalos a Universal Chiplet Interconnect Express (UCIe) szabvány. A koncepció meglehetősen egyszerű: egy nagyobb chipre több gyártó chipje is felkerülhet, melyek az UCIe interfészen keresztül kommunikálnak és dolgoznak össze egymással.

Majdnem mindenki csatlakozott

A fejlődés

Leegyszerűsítve a „fő” chipet úgy kell elképzelnünk, mint egy alaplapot, a többi egységet pedig mint annak részeit. Valamelyik komponens az általános jellegű számításért felel majd, valamelyik a grafikus számításért, egy harmadik pedig a be- és kiviteli eszközök kezeléséért. Mindezt az UCIe által szabványosított, de teljesen nyílt interfésszel teszi ezt, így gyakorlatilag bármelyik gyártó támogathatja. Jól tudjuk, hogy néhány szabvány esetében ez nincs így, elég csak a Thunderbolt és USB 4 körüli fiaskóra gondolni. Előbbit az Intel gépekben, utóbbit az AMD masináiban találhatjuk meg, miközben funkcionálisan szinte 100%-ig megegyeznek.

Szerencsére az UCIe esetében nem kell ilyentől félni, az iparág összes szereplője támogatná. Csak hogy a legnagyobbakat említsük: AMD, Intel, Microsoft, Qualcomm, Arm, Samsung, TSMC. Egy gyártó hiánya azonban biztosan feltűnik, az Nvidia még nem csatlakozott a többiekhez. A pletykák alapján azonban nem kizárhatóak ők sem.

Az első fecske

Meteor Lake

Korábban is voltak hasonló próbálkozások, elég csak a 2017-es Kaby Lake-G-re gondolnunk. Ebben az egységben egy Intel Core CPU és egy AMD GPU kapott helyett. Ellenőrzött, valamennyire szabványosított formában azonban az Intel 14. generációja lehet az első életképes próbálkozás.

A fentebb már ismertetett felépítéssel érkezhetnek a Meteor Lake processzorok. A „Base Tile” névre keresztel alapra kerülnek rá a különféle egységek. A CPU, GPU, SoC (média, kijelző kezelés stb.), I/O (a chipset) egységeket nem csak funkcionalitásukban, hanem vizuálisan is pár másodperc alatt elkülöníthetjük. Ami szintén figyelemre méltó, hogy a Meteor Lake komponenseinek nagy részét nem is az Intel, hanem már a TSMC gyártja, de így is gond nélkül teljesítenek majd a kupak alatt.

Miért is lesz ez jó?

Az előnyök – Bármelyik egységet (magok, cache) szabadon méretezhetjük az igényeknek megfelelően

Jogosan merülhet a fel a kérdés, hogy miért is lesz ez jó a felhasználóknak. Sokan aggódtak, hogy az új kialakítás előnyeit valamilyen szempontból megszenvedi majd a teljesítmény, hiszen kétségtelen, hogy a régebbi, monolitikus felépítés itt előnyt élvezhetne. Az Intel megnyugtató választ adott. Az egyes alegységek közötti kötelező adatkommunikáció miatt mindig lesz egy minimális teljesítményvesztés, ám a cég mérnökei ezt 2-3% közé teszik, miközben a felépítés adta testreszabhatósági lehetőségek ezt jelentősen ellensúlyozzák. 

A teljesítmény kérdése kipipálva, ám egy további tényező még mindig maradt, ez pedig nem más, mint az árazás. Úgy tűnik, hogy erre is pozitív hatással lesz a több egységből álló felépítés. A chipgyártás során rengeteg hibás termék születik, ám jóval egyszerűbb és olcsóbb lesz egy-egy alegységet kidobni a kukába, mint manapság a komplett processzort. Ennek köszönhetően ilyen téren nem kell félni a drágulástól, sőt, még akár olcsóbb is lehet majd a gyártás.

Verdikt

Jól látható, hogy három szempontból is minőségi ugrásra készülhetünk. A kialakítás és az új szabványok miatt a pontos specifikációknak és azok mixelésének (milyen CPU egység, milyen GPU egység stb.) csak a képzelet szab határt. A teljesítménnyel sem lesznek gondok, a fejlődés továbbra is töretlen maradhat, az az 1-2% elhanyagolható lesz az egyes generációk közötti ugrásokokhoz képest. Mindeközben akár az árcédulák is csökkenhetnek. Az Intel műhelyében már vannak életképes példányok, ám egészen 2023 végéig várnunk kell majd a Meteor Lake processzorok debütálására.

Végre tisztázták, hogy agresszívebbek leszünk-e a Call of Duty-tól

https://leet.hu/vga-kartyak/

×