A világ egyik legnagyobb telekommunikációs cége is beszállhat Elon Musk műholdas internetébe, a Starlinkbe – és fordítva.

„Egyesített erőtökből én vagyok az Internet Kapitánya!” – kiáltja majd egy új entitás ma este a tengerentúlon, miután a Telekom és a SpaceX várhatóan bejelenti a viszonylag meglepő összepacsizást. Legalábbis erre számít a szakma apraja-nagyja, miután Elon Musk ünnepélyesen belengette az eseményt, melyen ő és a Telekom amerikai részének elnöke, Mike Sievert közösen fogják a publikum elé tárni a várható összefogás részleteit.

De miről is lesz szó? Létrejön az internetszolgáltatói A-Team?

Nos, nagyon valószínű, hogy egyfajta szupercsapatot fog létrehozni a világ legnagyobb telekommunikációs cége, és a jelenleg piacvezető műholdas internetszolgáltatást üzemelő SpaceX. A kérdés csak az, hogy pontosan milyen formában, ehhez pedig a Space Explored oldala adhat némi támpontot.

Afelől semmi kétség, hogy a két vállalat a nagyobb lefedettség érdekében lép színre a texasi Starbase színpadán, a tippek csak a módszerek hogyanjában térnek el egymástól.

  • Az egyik tipp egy olyan mobil Starlink termék lenne, ami városi lefedett területen a Telekomos 5G-s mobilkapcsolatot használná, a kevésbé elérhető, a lefedettségből kieső vidéki területeken pedig automatikusan a Starlinkre váltana. Ez nyilván azért lenne jó, mert a Telekom amellett, hogy alkalomadtán bővülne a Starlink-előfizetőkkel, tehermentesíthetné is a Musk űrinternetét, ha arra van lehetőség.
  • Egy másik lehetséges megfejtés szerint ez fordítva is működhet, vagyis a Starlinket arra használhatják, hogy backhaul szolgáltatásokat nyújtson, és 5G-s T-Mobile kapcsolatot kínáljon olyan vidéki helyeken, ahol más nagysebességű lehetőség nem áll rendelkezésre.
  • Egy harmadik tipp azonban vadul az Apple-re mutogat, ami szeptember 7-én mutatja be az újabb kütyüjeit. Az esemény pedig igen sejtelmes világűrös tematikát kapott, ami arra utalhat, hogy az iPhone-okba is megérkezhet a Starlink műholdas kapcsolatát is lehetővé tevő vevőegység. Ezt előzheti meg a Telekom és a SpaceX nagy bejelentése, ami egy új közös szolgáltatás indítása is lehet.

Hogy ez az európai embereket mennyire fogja érinteni, azt egyelőre nem tudni, hiszen a kontinensen számos helyen még az engedélyeztetésre vár Elon Musk műholdas szolgáltatása – Magyarországon egyébként már május óta elérhető. Ezt a folyamatot ugyanakkor a Telekom bizonyosan fel tudná gyorsítani egy új szolgáltatás indításával, ami nyilván a Starlink különösen jól jönne.

Erről holnap majd biztosan többet fogunk tudni mondani, az esemény ugyanis magyar idő szerint a hajnali órákban lesz megtartva.

Na és erről hallottál már?

Egy 9500 forintos kütyüvel törték fel Elon Musk drága űrinternetét

×