A Magyar Rendőrség nevében próbálnak embereket megkárosítani egyelőre ismeretlen hackerek.

Az elmúlt időszakban egyre megszaporodtak az üzenetes csalások, melyek SMS-ben vagy emailben próbálkoznak kártékony weboldalakra terelni a gyanútlan áldozatot. Az egyik legújabb átverésben a Rendőrség nevével élnek vissza, ezért ha furcsa, nem várt emailt kaptál a rendvédelmi szervtől, akkor csak óvatosan kattints!

A Police.hu mindenkit figyelmeztet a veszélyre; ha valaki egy „Ajánlatkérés” tárgyú mailt kapna, amit állítólag a VII. kerületi Rendőrkapitányság kapcsolati munkatársa küldött, annak tartalmára semmiképp se kattintson senki. Sőt, a legjobb megoldás, ha azonnal töröljük az üzenetet úgy, ahogy van.

A Rendőrség a hivatalos oldalán azt írja, hogy ugyan a feladó email-címe sokak számára megtévesztő lehet, ahogy néhány formai elem – mint például a Rendőrség logója -, egy valódi ajánlatkérés egyáltalán nem ilyen módon történik. Sőt, a „közkapcsolati munkatárs” beosztás sem szerepel a BRFK állománytáblájában, így ilyen személy nem dolgozhat náluk.

Az üzenet egyébként egy .xll kiterjesztésű csatolmányt tartalmaz, ami feltehetőleg egy rosszindulatú program. Ha ezt valaki letölti, akkor nagy valószínűséggel a kiberbűnözők áldozatává válik, akik minden személyes adatot és információt lelophatnak az eszközről, vagy ami még rosszabb, eltéríthetik a személyes profilokat, vagy hozzáférhetnek a bankszámlához és egyéb pénzügyi szolgáltatásokhoz.

Na és erről hallottál már?

Xbox 5000-ért? Laptop pár 10.000-ért? – A NAV-tól ennyiért is vehetsz!

 

https://leet.hu/vga-kartyak/

×