Legalábbis ha tényleg képesek arra, hogy játék helyett inkább elmennek aludni.

Az elmúlt években rengeteg tanulmány készült a videojátékokról és azok hatásairól. Legutóbb egy kutatás például azt próbálta bebizonyítani, hogy a játékoknak nincs különösebb hatása a mentális egészségre. A játékosokról, avagy a gamerekről szerencsére mostanában több pozitív dolgot hallunk, mint rosszat. Állítják, hogy jót tesz a fejlődésnek, tanulni tudunk belőle, javítja a reflexeket, az agyműködést, a döntéshozó-képességet, sőt általában okosabbak leszünk. Tök jó. Azonban egy friss kutatás most azt derítette ki,

hogy a gamerek nagyobb valószínűséggel képesek tudatos álmokat megtapasztani.

Mi jelent a tudatos álom?

tudatos álmodás az álmodás egy fajtája, melynél az alvó személy tisztában van tudatállapotával, felismeri, hogy épp álmodik, és jártasságától függően bármely elemét befolyásolhatja vagy meghatározhatja. A tudatos álmot éber álomnaktiszta álomnak vagy (az angol lucid dream kifejezésből) lucid álomnak is nevezik. Az éber álmodás egyaránt lehet spontán vagy szándékosan előidézett élmény.

Marc Sestir, a Közép-Arkansas Egyetem pszichológiai adjunktusa és Jennifer Peszka, a Hendrix College pszichológiai docense által végzett kutatás felfedte, hogy van kapcsolat a videojátékokkal játszók és azok között, akik tudatosan álmodnak. A tanulmány a Dreaming folyóiratban jelent meg.

A tanulmányban 297 embert kérdeztek meg, és kiderült: bár az, hogy valaki szokott játszani, nem köthető egyértelműen a tudatos álmodozáshoz, de azok, akik fizikai játékokkal játszanak, mint a Nintendo Wii-t vagy a Microsoft Kinect, nagyobb valószínűséggel tapasztalnak tudatos álmokat, és képesek szabályozni az álmok gyakoriságát.

A tudatos álmodás és a kontrollálom nagyon érdekes állapotok, de az akadémiai kíváncsiságon túl terápiás hatásuk is lehet az olyan problémákra, mint a PTSD. Ha ez igaz, akkor hasznos lenne megtalálni a gyakoriságuk növelésének módját” – mondták a kutatók. Lehet, hogy pont a videojátékok segítik elő majd a további kutatást.

Azt tudtad, hogy nem mindegy mennyit alszol gamerként:

Te is szoktál játszani lefekvés előtt? – Ezért hagyd abba azonnal!

 

https://leet.hu/akcios-szoftverek/

×