Otthonában, békés körülmények között távozott milliók példaképe, Nichelle Nichols.

Július 30-án szombaton 89 éves korában elhunyt az első és eredeti Star Trek sorozat egyik főszereplője, a Nyota Uhura hadnagyot alakító Nichelle Nichols – jelentette be a szomorú hírt a fia.

A szerepe azonban nemcsak a kultikus sorozat ismertében rendkívül fontos, hanem mert ő volt a filmtörténelem kvázi első színesbőrű színésze, aki nagyszabású produkcióban főszerepben tűnhetett fel. Sőt, manapság ugyan bagatellnek hathat, de akkoriban nagyon nagy jelentősége volt annak a jelenetnek, amikor Uhura és Kirk kapitány csókot váltottak. Képernyőn ez az első csókok között volt, ami fehér- és színesbőrű szereplő között csattant el.

Nichols a 60-as évek elején kezdte karrierjét, színdarabokban és musicalekben játszott, modellkedett, sőt, Duke Ellington és Lionel Hampton társaságában énekelt – emlékezett rá a CNET. Aztán jött Gene Roddenberry producer, aki vendégszerepet ajánlott neki az első televíziós sorozatában, A hadnagyban. Néhány évvel később, 1966-ban Roddenberry az Enterprise űrhajó kommunikációs tisztjeként szerepeltette.

Nichols azonban nem kifejezetten volt elragadtatva a Star Trektől, amiből egyetlen évadot követően ki szeretett volna szállni. Nem sokkal később azonban meggondolta magát, miután találkozott Martin Luther Kinggel, aki bevallotta neki, hogy hatalmas Trek rajongó. Ez ébresztette rá, hogy a szerepe igenis fontos, mellyel példaképpé vált a fekete nők és a színesbőrü közösségek körében. A sorozat 1969-es zárultáig ő alakította Uhurát.

A sorozat zárultával Nichols még hat Star Trek-moziban bújt Uhura bőrébe, aki időközben parancsnokká lépett elő. Szerepe hasonlóan fontos és ikonikus volt, mint William Shatner Kirk kapitánya, Leonard Nimoy Spockja, DeForest Kelley McCoy-ja, vagy George Takei Suluja.

A filmek mellett Nichols még a NASA alkalmazásában is állt, ahol feladata a kisebbségek és a nők tudományos pályára való felkarolása volt. Ő szerződtette például Guion Blufordot, az első színesbőrű asztronauta, de az első női űrhajós, Sally Ride is az ő segítségével került az űrügynökséghez.

Nichelle Nichols élete és munkássága egészen elképesztő hatással volt a világra. A popkultúrában és a tudományos világ fejlődésében, betöltött szerepe egyszerűen felbecsülhetetlen értékű, mellyel milliók számára vált példaképpé. Nyugodjék békében.

×