A VGA stresszteszt után érdemes a processzorunkat is megizzasztani.

Két héttel ezelőtt a videókártyák kerültek középpontba, ám a nyári melegben a processzorok megfelelő hűtése is kritikus lehet. Sokan továbbra is az CPU-hoz kapott, szintén a határokon mozgó gyári megoldásokat használják, melyek kánikula nélkül is elfogyhatnak hamar. Játékok alatt nem minden esetben tűnik fel ez, hiszen motortól, kívánt FPS számtól is nagyban függhet a kihasználtság, ezért érdemes több programmal ellenőriznünk az aktuális állapotokat.

Ebben a bejegyzésben ezúttal is három olyan programot találhattatok, melyekkel processzorunk hőmérsékletét és teljesítményét ellenőrizhetjük pár perc alatt. A GPU-khoz hasonlóan a CPU-k is bizonyos hőfokok felett visszaveszik az órajeleiket, mely komoly hatással lehet a nyers erejükre.

Nézzük is, hogy milyen programokkal érdemes megizzasztani kicsit a processzorunkat!

AIDA 64

A gépünk specifikációit az utolsó alkatrészéig kiíró és felismerő AIDA 64 bizony több beépített tesztprogrammal is rendelkezik, így ezúttal is kihagyhatatlan tényező. Ezek közé tartozik az általános jellegű stresszteszt, mely a processzor, memória és háttértárak mellett a videókártyákat is megizzaszthatja. A stressztesztet az “Eszközök -> Rendszer stabilitásteszt” menüpont alatt érhetjük el. Ezután bal oldalon az FPU és CPU előtti boxokat be kell pipálnunk és máris indulhat a teszt. FPU nélkül kedvezőbb értéket kapunk, ám, ha igazán stressztesztelni szeretnénk, akkor kötelező elem.

Fél, egy óra alá ne adjunk, így átfogó képet kaphatunk processzorunk rövidtávú és hosszútávú hűtési teljesítményéről is. A „Temperatures” fülön menet közben is követhetjük a hőmérsékleteket, de akár a HWInfo-t is használhatjuk erre a célra. Az Aida 64 30 napos próbaverzióit innen töltheted le. 

Cinebench R23

Mára kihagyhatatlan benchmark lett CPU fronton, minden nevesebb oldal tesztjében találkozhatunk az R20, vagy R23 verziók számaival. Az AIDA64-vel ellentétben itt egy kézzelfogható pontszámot is kapunk, melyet összehasonlíthatunk az azonos modellek pontszámaival. Arra azonban mindenképp figyelnünk kell, hogy csak azonos verziójú számokat állíthatunk egymás mellé. Így R23 mérést R23 méréssel, R20-as mérést R20-as méréssel kell összehasonlítanunk. A CineBench R23 szintén ingyenesen letölthető program, gyakorlatilag két RUN gombbal indíthatjuk is az egyszálas és többszálas méréseket. Stresszteszthez értelemszerűen a többszálas (sima CPU felirat melletti, nem a Single core) opció utáni „Run” gombot kell lenyomnunk. Külön nem mutatja a hőmérsékleteket, így ezek ellenőrzéséhez a HWInfo-t érdemes használnunk.

Prime 95

Igazi veterán programnak számít ebben a kategóriában. Néha azonban irreális teljesítményt kívánhat meg a processzortól, így kicsit érdemes lehet finomhangolni futtatás előtt. A program az indításnál megkérdezi, hogy szeretnénk-e csatlakozni a GIMPS programhoz, ám nekünk a Just Stress Testing opció kell csak.

Ezután a fenti beállításokkal érdemes nekivágnunk a tesztnek, a valós maximum körülményekhez ezek állnak a legközelebb. A magok számát nem érdemes módosítani, a fő profilt a Small FFTs-re kell átállítanunk, míg az AVX funkciók elől érdemes kivennünk a pipát. Legalább 15 percig érdemes futtatni, ám sajnos ez a program sem mutatja a hőmérsékleteket, így ezek ellenőrzéséhez a HWInfo-t érdemes használnunk. A Prime 95-öt >innen< töltheted le.

Az értékek

A hűtő kialakítása, a ház általános hőmérséklete, a processzor fogyasztása mind-mind beleszólhat a végső értékekbe, így a processzorok esetében általában nagyobb ingás lehet az egyes gépek között. Általánosságban kijelenthetjük, hogy az alábbi táblázat kiváló útmutató lehet:

Ideális Elmegy Nem túl jó
CPU (IDLE állapotban, 10% alatt) <35°C 35-45°C 45-50°C >50°C
CPU (50% alatt) <50°C 50-65°C 65-75°C >75°C
CPU (100% alatt) <60°C 60-80°C 80-85°C >85°C

Az „ideális” 60 fok talán egy kicsit túlzás 100%-os értéknél, CineBench alatt egyik modern, nagy teljesítményű processzor sem fog 60 alatti értékeket produkálni extra fejlesztések nélkül(delid, épített víz stb.), a kisebb i3-i5 modellek azonban képesek lehetnek erre.

Kijelenthetjük tehát, hogy stresszteszt alatt 85 fokig még elégedettek lehetünk, 60-80 között pedig meg is nyugodhatunk, hiszen ennél melegebb már nem igazán lesz a processzorunk. 85 fok felett már elgondolkozhatunk a hűtő cseréjén vagy épp egy újrapasztázáson, ám csodát az sem fog tenni egy gyengébb hűtéssel.

Te milyen hűtőt használsz a processzorodhoz?

Íme 5+1 processzorhűtő, melyekkel garantáltan átvészelheted a kánikulát

 

×