Az Apple a tökéletes egyensúlyra törekedett, AMD és Intel kihívók társaságában izzasztotta meg a TechSpot csapata az újdonságot.

Az Apple június elején, a WWDC esemény alatt leplezte le az M2 processzorokkal érkező, MacBook Air és MacBook Pro gépeket. A MacBook Pro kis túlzással egy átcímkézett M1-es változat, ám az Air több újdonsággal is kecsegtet, viszont az érkezésére még egy kicsit várnunk kell. Szerencsére a TechSpot munkatársainak sikerült már hozzájutnia egy M2-es géphez, így meg tudták izzasztani az Inteles, AMD-s és M1 Pro-s környezetben is a frissen debütált SoC-t. A tesztjükben csak a chip nyers erejére voltak kíváncsiak, hiszen a laptop kinézete és az azzal kapcsolatos kritikák mit sem számítanak, amikor konkrét feladatok elvégzésére használnák a vásárlók az M2-ben rejlő lehetőségeket.

Nézzük is, hogy milyen erős lett az Apple M2!

Fogyasztás

Diagram

Az Apple az M1 és az M2 esetében is kihangsúlyozta, hogy a fogyasztás/teljesítmény arányban az élen járnak. A diagramon is gyönyörűen leolvasható, hogy nem kér sokat sem az M2, sem az M1 Pro változata. Ami azonban ennél is érdekesebb, az a Sustained (hosszabb ideig is tartható) és a Peak (az abszolút legmagasabb) fogyasztás viszonya. Az Intel és az AMD processzorok esetében jelentős eltérés van a kettő között, mely a teljesítményre is kihatással van. Az M1 és M2 pedig szépen, a teszt teljes ideje alatt tudta tartani az adott fogyasztási értéket és teljesítményt.

Teljesítmény

Diagram

Többszálas Cinebench benchmarkot olvashatunk le a fenti képről. Az M1 Pro itt is villog, hiszen míg fogyasztásban a középmezőnyben volt, teljesítményben már az élen, ami igazolni látszik az Apple állítását. Az M2 sem panaszkodhat, ám jól látható, hogy az újdonságot az almás cég inkább a középkategóriába soroltatná.

Diagram

Egyszálas teljesítményben, mely néhány esetben különösen fontos lehet, az M2 végre megmutatta, hogy mire is képes. Az élmezőnybe repült az M1 Pro-val együtt, miközben a fogyasztásuk sokkal barátságosabb ismételten az Intel és AMD alternatívákhoz képest. A szürke színekkel jelzett processzorok 35W-45W fogyasztással rendelkeznek, míg a sötétkékkel színezettek a 25 Wattos kategóriába illeszkednek a legjobban.

Egy játékteszt

Diagram

Jelenleg nem sok játék alkalmas arra, hogy Intel, AMD és az ARM architektúrás M1-M2 processzorokon is meg lehessen igazságosan izzítani. A Shadow of the Tomb Raider kivételt képez ezek alól, így egymásnak lehetett ereszteni az M2 egységet az AMD Ryzen 7 6800U-s APU-jával, melyben RDNA 2 magokat találhatunk. Nyolc-tíz százalékkal az Apple gépe nyert, ami még a tesztelők számára is meglepő volt egy kicsit.

Akkumulátor

Diagram

Ahogyan az várható volt, ebben a kategóriában egyértelműen tarolt az Apple gépe. A laptopoknak azonos feladatot, egy 4K 60FPS YouTube videó nézését kell elvégezniük 200 nit fényerőre állított kijelzők mellett. A gamer laptop hamar elvérzett, de az akkubajnok OLED-es ZenBook sem bírta 9 óráig, miközben a MacBook Pro majdnem a 13 órát is elérte.

Verdikt

Az M2 teljesítménye a középkategóriába sorolja, ám az Apple sem szerette volna ezt másképp, hiszen így nem versenyez házon belül az M1 Pro egységekkel. Az M2 tökéletesen balanszolt egyszálas és többszálas teljesítménnyel rendelkezik, miközben a fogyasztása is barátságos marad. A GPU magok ereje meglepte a TechSpot munkatársait is, ám a kimondottan szűkös felhozatalnak köszönhetően a Mac-es játszadozás továbbra sem opció. Azoknak is kiváló választás lehet az M2-es MacBook Pro / Air, akik az akkumulátoridőt helyezik előtérbe, jelenleg nem igazán szorongatja meg őket egyetlen gyártó sem, főleg nem ilyen teljesítmény mellett.

Forrás: TechSpot

Brutális mennyiségű csatlakozó kell az EVGA új, OLED kijelzős videókártyájához

https://leet.hu/hutes/

×