Az Apple még a régi gép dobozát is megtartotta, annyira lusta volt, az ára viszont borsos maradt.

Az újabb M2 Macbook Pro már lassan egy hete, hogy szabadon garázdálkodik, ami idő pontosan elegendő volt arra, hogy néhányan tüzetesebben megvizsgálják, és rájöjjenek, hogy az Apple ezúttal kissé lazára vette a figurát. Egészen konkrétan annyira, hogy a legtöbb almás kütyüvel foglalkozó szakportál egyenesen lebeszél arról, hogy bárki is befizessen az új, méregdrága laptopba.

A legnagyobb közfelháborodást leginkább az váltotta ki még a legelvakultabb Apple-fanokból is, hogy az újabb Macbook Pro tulajdonképpen pontosan ugyanaz a gép, amit az Apple már évek óta árul. Az egyetlen, de tényleg az egyetlen különbség a két masina között, hogy az egyikben egy bivalyerős M1, a másikban pedig egy M2 pihen.

A gépet természetesen újfent a már jól ismert iFixit csapatának köszönhetjük, akik egy videóban örökítették meg az M2 Macbook Pro műtétjét. Ami a leginkább megdöbbentő lehet, hogy olyannyira újrahasznosított az egész kütyü, hogy még az alsó borítása is megegyezik a 2020-as verzióval. Mindkettőre az „A2338” modellszám lett lézergravírozva, de még az FCC ID is teljesen megegyezik, vagyis az Apple még arra sem vette a fáradtságot, hogy új címkéket készítsen.

A legkomikusabb, hogy még a doboz is ugyanaz, mint az előző modellé, amire csak egy új matricát ragasztott a műszaki adatokkal a régi fölé – mutatott rá az MKBHD.

iFixit teardown shows M2 MacBook Pro is just a recycled laptop with a new chip inside.

Az M2-es lapos tehát mindenben, még a csavarjaiban is megegyezik a 2020-as testvérével, és ugyan az Apple némileg megváltoztatott néhány chipet, azok ugyanott és ugyanúgy helyezkednek el és működnek, mint korábban. Ugyanakkor változott a hűtőborda, ami valamivel szögletesebb, de a működésében ez semmi módosulással nem jár, illetve azt is megerősítették, hogy

az mivel az új 256 GB-os tárhellyel rendelkező változat már csak egyetlen NAND-chipet tartalmaz, az adatátviteli sebességében biztosan jobb az M1-nél.

Az iFixit mindemellett azt is megjegyezte, hogy az Apple minden kritika és politikai nyomás ellenére az újabb generációval még jobban megnehezíti a harmadik fél által végzett javításokat. Az iFixit szerint az új laptopon még a trackpad sorozatszáma is a SoC-hez van kötve, ami azt jelenti, hogy a teljes logikai lap cseréje nélkül – vagy legalábbis egy belső Apple-szerszám nélkül – egyszerűen nem lehet kicserélni.

A 9to5mac szerint az újabb Macbook Pro helyett érdemesebb az M1-es verziót választani, hiszen teljesítményében nem marad el sokban, ellenkezőleg az árával. Ha viszont valaki M1-ről szeretne frissíteni, az minden tekintetben jobban jár az M2 Macbook Airrel, ami nemcsak teljesen új dizájnnal, hanem edge-to-edge kijelzővel és MagSafe csatlakozóval is rendelkezik.

Íme az M2 Macbook Pro teljes teardown:

 

Brutális pénzbüntetésre számíthat az Apple, amiért direkt belassította az iPhone-okat

×