Sokan attól tartanak, hogy ha az egyre idősödő író hasonló tempóban áll neki az utolsó kötetnek, akkor az már sosem fog megjelenni.

Idestova már 3 éve, hogy véget ért az utóbbi idők egyik legnagyobb hatású sorozata, a Trónok Harca, ami George R.R. Martin 1996-ban elindított fantasy regénysorozata, a „A tűz és jég dala’ alapján készült. A rajongók mind a könyvet, mind pedig az adaptációját méltán említhetik a Gyűrűk Urával egy lapon, legalábbis egészen az 5. kötetig és évadig.

Ennek oka egészen prózai: Martin egy nagyon igényes író, aki egyszerűen nem ad ki fércmunkát a kezei közül. Így esett, hogy a 2011-ben megjelent Sárkányok tánca című kötet óta várunk a folytatásra, a hét részesre tervezett sorozat  hatodik, a Tél szelei c. könyvére. Igaz, az író sosem siette el a dolgot:

  • az első könyvet 91-ben kezdte el körmölni és 96-ban jelent meg
  • a második négy évvel később, 1999-ben érkezett
  • a harmadikra viszont csak egy évet kellett várni
  • míg a negyedik 5 évig íródott
  • majd újabb 6 év után, 2011-ben érkeztünk el az ötödik könyvig.

Ennek tudatában már az adaptáció első évadának 2010-es berendelésekor jól tudhattuk, hogy a sorozat jó eséllyel le fogja hagyni az eredetijét. Ez végül 2015-ben, a hatodik szezonnal következett be, amihez ugyan még felhasználtak néhány fejezetet a Varjak lakomája és a Sárkányok tánca kötetekből, nagyrészt viszont már a Tél szelein, pontosabban annak vázlatos tervein alapult.

Az öreg Martin pedig azóta is bőszen körmöl, már amikor ideje engedi, hiszen a hatodik és a hetedik könyve mellett olyan szuperprodukciókban is kipróbálta magát, mint az Elden Ring című videojáték – és még ki tudja, min dolgozik még titokban. Hogy a Tél szelei pontosan mikor fog megjelenni, azt senki sem tudja, azt viszont már évek óta tudhatjuk, hogy a cselekménye itt-ott el fog térni az HBO-s produkcióétól.

A 73 éves író pár napja azonban helyzetjelentést adott a személyes blogján, ahol sok részletet nem árult el ugyan, azt viszont belebegtette, hogy a készülő műve több téren alakul másként fog alakulni, mint a sorozat. Ez pedig ebben az esetben sok-sok halált jelenthet.

„A regények sokkal nagyobbak és sokkal-sokkal összetettebbek, mint a sorozat. Bizonyos dolgok, amik az HBO-n történtek, nem fognak megtörténni a könyvekben. És fordítva. Vannak olyan nézői karakterek a könyvekben, akiket a sorozatban sosem láttam: Victarion Greyjoy, Arianne Martell, Areo Hotah, Jon Connington, Aeron Damphair Mindannyiuknak lesznek fejezetei, és az általuk tett és mondott dolgok hatással lesznek a történetre és a sorozatban szereplő főszereplőkre. Vannak légiónyi másodlagos karakterem, akik nem POV-ok, de mégis fontosak a cselekmény szempontjából, és akik szintén szerepet kapnak a történetben: Lady Stoneheart, az ifjú Griff, a Tépett Herceg, Penny, Barna Ben Plumm, a Borotvapata, Marwyn a mágus, Darkstar, Jeyne Westerling. Néhány karakter, akit a sorozatban láttál, egészen más, mint a regényekben szereplő változatok. Yarra Greyjoy nem Asha Greyjoy, és az HBO Euron Greyjoyja nagyon, nagyon, nagyon, nagyon, nagyon más, mint az enyém. Quaithe-nak még mindig van szerepe. Ahogy Rickon Starknak is. És szegény Jeyne Poole. És… nos, a lista hosszú.” – írta George R.R. Martin, majd hozzátette, hogy lesznek teljesen új karakterek is.

„[a könyvben] Nem minden karakter, aki a Trónok Harca-sorozatot túlélte fogja megélni a „A tűz és a jég dala” végét, és fordítva: nem minden karakter fog meghalni a könyvben, aki a sorozatban végül fűbe harapott.” 

Martin ezeket a változtatásokat a saját írói folyamatának tudja be, ami teljesen természetes – és amin nem is szeretne változtatni. Úgy véli, hogy sokan fognak majd vitatkozni arról, hogy melyik befejezés a jobb: a sorozaté vagy a könyvvé, de reméli, hogy amikor megjelenik, akkor a legtöbb rajongó tiszta kézzel és nyitott elmével olvassa majd. Nem mellesleg megjegyezte, hogy épp egy Tyrion-fejezeten dolgozik, ami azt jelenti, hogy mindenki kedvenc Lannistere életben van – még.

A rajongók ugyanakkor tartanak attól, hogy Martin tempójával számolva az utolsó kötetre már nem lesz ideje, és előbb távozik az élők sorából, mint ahogyan befejezné. Nos, ebben a korban ez a veszély sajnos valós lehet, ugyanakkor nem ő volna az első és utolsó író, aki a 80-as éveiben tenne pontot a főművének végére. Mi ehhez csak erőt és jó egészséget, illetve olyan befejezést kívánhatunk, amilyet a mester megálmodik.

4 zseniális sorozat a Netflixen, amit látnod kell, ha bejött a Stranger Things

 

https://leet.hu/hutes/

×