Július 1-én lezárult a Stranger Things eddigi talán legizgalmasabb szezonja, ami után ezt a négy sorozatot mindenképpen érdemes lehet megnézni.

Nagy divat manapság temetni a Netflixet, amit sokan leginkább a kissé megcsappant előfizetői bázis és az olyan döntések, mint a jelszómegosztás fizetőssé tételére vezetnek vissza.

Az igazság ezzel szemben, hogy a piacvezető streaming szolgáltatás változatlanul a legnépszerűbb az előfizetők körében, az újabb tartalmai pedig sorra döntik a nézettségi rekordokat. Ennek lehet egy ékes példája a platform zászlós-sorozatának tartott Stranger Things, aminek negyedik évada május vége óta dominálja a toplistákat, amire nemcsak az új, hanem minden korábbi etap is újra fel tudott kerülni.

A sikerszériába eddig csak két sorozat tudott „belerondítani”: az utolsó szezonnal félig-meddig elbúcsúzó Peaky Blinders június közepén a második legnézettebb sorozat tudott lenni, később pedig a harmadik évaddal visszatérő Esernyő Akadémia előzte be a második fejezetre váró hawkinsi kalandot. Most azonban, hogy a Stranger Things eddigi leggrandiózusabb, és sokak által a legjobbnak tartott évada két maratoni részben véget ért, rengetegen tehetik fel a szállóigeként elterjedt

„Most akkor mit nézzünk?” – kérdést.

Szerencsére aggódni egy percet sem kell, hiszen annyi érdekes és remek sorozat várja a felfedezést, hogy akár még a Stranger Things ötödik évadáig is elmazsolázhatunk velük. Az más más kérdés, hogy melyekkel érdemes kezdeni a felfedezést, ha hasonlóan izgalmas misztikus történetekre vagy kíváncsi.

Erre szerencsére ad valamennyi kapaszkodót maga a szolgáltató is, ami az ajánlások között kínálgatja a különböző tartalmakat, azt viszont már nem tudjuk meg belőlük, hogy melyeket érdemes tényleg el is kezdeni. Ehhez próbálunk meg most egy kis segítséget nyújtani, így elhoztuk azt a négy kiváló sorozatot, melyeket mindenképpen látnod kell, ha tetszett a Stranger Things.

A sorozatok címeire kattintva azonnal a Netflix-alkalmazásban találod magad, ahol a saját listádhoz adhatod őket.

Dark – Sötétség

A Sötétség egy időben a Netflix legnépszerűbb nem angol nyelvű sorozata volt, amit méltán emlegettek a Stranger Thingsszel egy lapon.

A német produkció nem feltétlenül a legkönnyebben fogyasztható tartalmak között foglal helyet, hiszen a története egyszerre több szálon, idősíkon és párhuzamos világokon átívelően zajlik, amibe olykor-olykor időhurkok is bezavarhatnak.A karakterek változatosságáról pedig még nem is beszéltem: itt bizony olyan is előfordul, hogy ugyanannak a szereplőnek többféle, különböző életkorú variációjával is találkozunk, szóval ha a Trónok Harca megdolgoztatta az arcmemóriád, akkor itt is bajban leszel.

Ha viszont imádod a misztikus horror-thriller-dráma-sci-fi vonalat, bírod a Stephen King stílust, a Twin Peaks hangulatot, akkor mindenképp tégy vele egy próbát, mert az egyik legjobb sorozat, amit a Netflixen találhatsz. Üröm az örömben, hogy magyarul csak felirattal nézhető, cserébe viszont egy 3 évadon át tartó, sokszor megrázó műremeket kapsz.

A 81-es számú archívum

A 81-es számú archívum egy igen érdekes eset a Netflixen. A sorozat ugyanis egy nagyon népszerű podcastből nőtte ki magát, és lett az egyik legnépszerűbb misztikus thriller széria a platformon még 2022 januárjában, amin a zsáner legjobbjai dolgoztak. A produceri feladatokat például az Insidius és a Démonok között alkotója, James Wan vállalta magára, de a munkálatokból a The Boys producere, Rebecca Sonnenshine, és a Stranger Things egyik rendezője, Rebecca Thomas is bőséggel kivette a részét.

A történet egy filmarchivátor, Dan Turner egyik megbízatását követi nyomon, aki a szociológusból lett dokumentumfilmes, Melody Pendras több mint két évtizeddel korábban készült felvételeit próbálja meg helyreállítani. A nő eredetileg a Visser ház lakóiról készített volna egy dokufilmet, de még a munka befejezése előtt rejtélyes körülmények között meghalt. Dan a felvételek archiválása közben viszont különös dolgokra lesz figyelmes, és egyre inkább úgy érzi, hogy meg tudná menteni Melody életét.

A 81-es számú archívum misztikus atmoszférateremtését tanítani kellene, miközben mesterien keveri a found-footage műfaját a Kubrick-féle horrorral, néhol pedig a kult-klasszikus Frekvencia című filmet is megidézi. A Netflix mégsem engedett a második évadnak, így hiába az egyik legjobb Netflixes tartalom a műfajában, a nézőknek ennyivel kell beérniük. A podcast viszont továbbra is fut, így ha valakit az első évad utáni történések is érdekelnek – és jól érti az angolt, akkor mindenképpen érdemes belehallgatnia.

A mániákus

Jonah Hill és Emma Stone egy egészen páratlan és kifejezetten szürreális pszichológiai-drámája, amit az AZ írója, Cary Joji Fukunaga és ‘A hátrahagyottak’ írója, Patrick Somerville álmodott a Netflix kínálatába. A mániákust egy évados minisorozat lévén viszonylag hamar le lehet darálni, a befogadása azonban már sokkal érdekesebb és hosszadalmasabb feladat.

A történet ugyanis nagyban építkezik az emberek traumáira, amelyek sokszor különös módokon képesek megnehezíteni az emberek életét. Ezekből akarják kigyógyítani Hill és Stone karakterét egy teljesen új, kísérleti módszerrel, az ismeretlen tudattalanba repítő gyógyszerrel, ahol egészen furcsa körülmények között kell szembenézniük a korábbi megrázkódtatásokkal. A futurisztikus terápia azonban érdekes fordulatot vesz, amikor a két súlyosan diszfunkcionális főhős egyszer csak megjelennek egymás elméjében.

A mániákus egy kifejezetten tanulságos felnőtt tanmese a traumákról és azok feldolgozásának fontosságáról, amelyekre nemcsak a személyes megélések és a szembe, de leginkább befelé tekintés, hanem sokszor a társas kapcsolatok és kötődések is gyógyírrel szolgálhatnak.

Alice határországban

Az Alice határországban egy rendkívül népszerű mangából lett Netflixes átirat, ami talán nem meglepő módon az Alice Csodaországban eléggé kifordított japán pszico-thrilleres feldolgozása. Lewis Caroll klasszikusa viszont csak az alapot szolgáltatta, amit Haro Aso író és rajzoló olyan klasszikusokkal vegyített, mint például a Mátrix, a Kocka, vagy a szintén japán Battle Royale.

A történet három fiatal japán srác véres kalandját meséli el, akik egy nap azt kívánják, bárcsak egy másik világba kerülnének, hogy így meneküljenek a problémáik elől. Nem sokkal később meglepetten tapasztalják, hogy a kívánságuk valóra vált, viszont nem pont úgy, ahogyan azt eredetileg gondolták. A világ ugyanis, ahová átkerültek, egy halálos játékokkal tarkított túlélés, ahonnan csak a legyőzöttek tetemein keresztül kikecmeregni.

Az Alice határországban egy kifejezetten remek sorozat, ami nem kevés kritikát fogalmaz meg a modern japán társadalommal szemben. Mindeközben olyan témákat is feszeget, mint a bullying, a női egyenjogúság, a fiatalok egyre elharapódzó kilátástalansága, vagy épp a hirtelen felkapott botrányok társadalmi hatása.

A sorozatban egyébként nem kevés a videojátékos áthallás, ami már csak azért sem a véletlen műve, mert Shinsuke Sato, vagyis a Tekken 4 egyik vezető fejlesztője áll mögötte.

Nos, személy szerint ezt a négy sorozatot ajánlom megnézésre akkor, ha a Stranger Things után esetleg bizonytalanul bolyonganál a Netflix tartalmi útvesztőjében.

Persze bőséggel akadnak még más kiváló sorozatok is, melyeket kár volna kihagyni, ezért ha te tudsz egy (vagy több) ilyet, akkor azt mindenképpen írd meg nekünk kommentben, hogy mi is megnézhessük!

Nem semmi nyár: Íme az összes film és sorozat, ami júliusban jön a Netflixre

 

https://leet.hu/shop/newmerch/

×