Egyszerre vagyunk jó és rossz helyzetben, ha a processzorunk hőmérsékletének kordában tartására szeretnénk minél jobban odafigyelni.

A nyár megérkezésével a házban, lakásban is melegebb levegő köszönt minket, mely természetesen közvetett hatással van a gépünk alkatrészeire is. Előfordulhat, hogy az alapból határukat feszegető, rosszabb minőségű vagy szimplán nem megfelelő CPU hűtések a kánikulában már nem bizonyulnak elegendőnek. Június közepén összeszedtünk már néhány tippet, hogy miként tarthatjuk kordában a PC-nkben található komponensek hőmérsékletét. Ezúttal egy fokkal mélyebben is elmerülünk processzorhűtők világában, hiszen rengeteg tévhit övezi továbbra is a témát, ha vízhűtés és léghűtés harca kerül szóba.

Épített vízhűtés - egy külön kategória

Épített vízhűtés – egy külön kategória

A meglehetősen drága, teljesen a felhasználók által épített vízhűtések a 2000-es évek környékén kezdtek egyre nagyobb népszerűségre szert tenni. Ezeket rendszereket nem hasonlíthatjuk össze a manapság mindenki számára elérhető „AiO” hűtésekkel továbbra sem, hiszen azok mind árban, mind kivitelezésben egy harmadik, meglehetősen „luxus” kategóriát képeznek. A gyártók annak idején ezt a piaci rést látták meg és azóta szinte minden nagyobb márka képviselteti magát a szegmensben. Az AiO rövidítés az „All-In-One”-t takarja, a készen vásárolt rendszerben megtaláljuk a radiátort, a pumpát, a csöveket és a processzora helyezendő egységet is.

Melyiket válasszam?

Teljesítmény és zaj

Sokakban él a tévhit, hogy az AiO vízhűtések fényévekkel jobban teljesítenek léghűtéses társaiknál, így nem is kérdés, hogy melyiket válasszuk. Az igazság azonban meglehetősen messze van ettől, nem tapasztalhatunk ekkora különbségeket valós környezetben.

A nyers teljesítmény

A nyers teljesítmény

A Gamers Nexus tesztje, melyben az akkori legminőségibb lég- és vízhűtéseket eresztették egymásnak rávilágított, hogy maximumon pörgetve valóban a vízhűtések nyernek, ám a különbség kimerül pár fokban egy 130 wattos AMD processzor esetében. Jól látható a fenti grafikonon, hogy a vízhűtések jóval hangosabbak voltak 100%-os fordulatszámon, mint például a Noctua léghűtői.

35 dBA zajszintre kalibrálva

35 dBA zajszintre kalibrálva

Ezért készült el a fenti, igazságosabb mérés is, ahol azonos zajszintre lőtték be a hűtőket. Két-három fokkal itt is az AiO vízhűtések nyernek, így azt sem mondhatjuk rájuk, hogy zajosabbak lennének, mint a léghűtéses társaik. Itt azért már gondolkodóba eshetünk, hogy valóban megérhetnek-e akár másfélszeres, szélsőséges esetben dupla felárat a vízhűtések. 200-250 watt feletti CPU szörnyek esetében azonban szinte kötelező egy épített vagy egy komolyabb AiO vízhűtés, ám a felhasználók meglehetősen kevés hányada rendelkezik ilyen teljesítményű processzorral.

Előnyök, hátrányok

A fenti mérésekből tehát megtudhattuk, hogy a minőségi kategóriába eső léghűtéses és vízhűtéses egységes között sem teljesítményben, sem zajszintben nem tapasztalhatunk hatalmas különbségeket. Más megközelítésből kell nekifutnunk a döntésnek, bőven találhatunk érveket és ellenérveket mindkét kialakítást vizsgálva.

Vízhűtés

NZXT Kraken Z63 - RGB, kijelző

NZXT Kraken Z63 – RGB, kijelző

Kategórián belül vannak jól és kevésbé jól sikerült példányok, a vásárlás előtt érdemes lehet mindig átböngészni az aktuális teszteket. A vízhűtés mellett szól a letisztultabb kinézet, néhány modellnél már komplett, személyre szabható kijelző is bekerült a repertoárba. A teljesítménytől és a zajtól nem kell félnünk, a gépház is jóval szellősebb lehet a léghűtős kialakításhoz képest. Hátrányként sorolhatjuk fel az azonos (léghűtős) teljesítményhez képesti extra felárat, ahogy amellett sem mehetünk el, hogy bármely alkatrész meghibásodása után képtelen ellátni feladatát a hűtő. Jobb esetben ott a garancia, rosszabb esetben a kuka. Az esetleges szivárgás is negatívum lehet, ám a hibaszázalék nagyon alacsony.

Léghűtés 

Noctua NH-D15S - A léghűtések koronázatlan királya?

Noctua NH-D15S – A léghűtések koronázatlan királya?

Nem véletlenül nem tűnt el a hűtések ezen kategóriája. Gyakorlatilag bombabiztos megoldásokról beszélhetünk, a legrosszabb esetben egy-egy ventilátorcserét kell beiktatnunk néhány évente, akár évtizedekig is megállják a helyüket. Olcsóbban juthatunk hozzá a vízhűtéses modellek teljesítményének megfelelő léghűtéses modellekhez, ám számolnunk kell a sok esetben ormótlan kinézettel vagy épp azzal, hogy az aktuális számítógépházunkba nem minden modell fog beférni.

Verdikt – Vízhűtés vagy léghűtés?

Ha választás előtt állunk, akkor egyszerre vagyunk jó és rossz helyzetben. Jó helyzetben vagyunk, hiszen a minőségi modelleket választva nem nyúlhatunk mellé sem a vízhűtéssel, sem a léghűtéssel. Rossz helyzetben vagyunk, hiszen szubjektív oldalról kell megközelítenünk a döntésünket, a kinézetet, a gép letisztultságát vagy épp az RGB, netán kijelző támogatást figyelembe véve. Éppen ezért azokat sem tudjuk hibáztatni, akik a kellemesebb vizuális megjelenés miatt a vízhűtések mellett teszik le a voksukat. Megbízhatóságban és ár-érték arányban a léghűtők előnyben lehetnek akár 200 wattos processzorig is, utána már azért kötelező elem az AiO vagy épített vízhűtés. Összességében kijelenthetjük, hogy egy átlagos felhasználó számára nem létezik tökéletes döntés, rengeteg egyéni ok és preferencia dönt ebben a kérdéskörben. 

Borítókép forrása: YouTube

Messze még az AM4 „halála”? – Több pénztárcabarát AMD processzor is érkezhet a régi platformra

×