Az AMD megígérte, hogy megoldást talál a problémára, úgy tűnik ezúttal sem hazudtak.

Az AMD processzorok tulajdonosai hosszú hónapok óta jelezték a gyártó felé, hogy bizony valami nem stimmel a platformmal, hiszen rengeteg problémát tapasztalnak a mindennapi használat során. Ezek közé sorolható a Windows véletlenszerű fagyása, a teljesítménycsökkenés vagy épp a belassult, késleltetve végrehajtott műveletek sokasága. A gamereket sem kímélték a hibajelenségek, hiszen az FPS számokon is érezhető volt, hogy valahol homokszem került a gépezetekbe. Windows 11-et használva halmozottabban jelentkeztek ezek a bugok, ám nem lehetett csak erre leszűkíteni, mert a tízes verzió sem működött hibátlanul.

Az első időszakban sokan megkérdőjelezték a fenti hibákról panaszkodó bejegyzéseket, Reddit threadeket vagy épp Twitter üzeneteket, egyszerű panaszkodásnak tartották. Pár hét alatt sikerült leszűkíteni a hibajelenségeket a TPM funkcióra. A bekapcsolása után kezdődnek a bonyodalmak, ám papíron egy Windows 11-et fel sem telepíthetünk az aktiválása nélkül, maximum valamilyen kerülőutat használva.

A beismerés

dTPM – a dedikált hardver

Az AMD hosszú hónapokig nem reagált a felhasználók panaszaira, ám márciusra ez olyan mértéket öltött, hogy kénytelenek voltak megszólalni az ügyben. Beismerték egy hivatalos blogposzt keretein belül, hogy a problémákért a Ryzen processzorokban megtalálható fTPM funkció felelős. Akkor azt javasolták, hogy a felhasználók szerezzenek be egy dedikált TPM eszközt, így nem az alaplapi SPI flash chipben található kulcsot kell használnia a gépnek, megszűntetve a fagyásokat. Azt is megígérték, hogy május-június környékére igyekeznek valamilyen javítást kitalálni a problémára, hogy a felhasználók teljes megelégedéssel használhassák az AMD processzoraikat.

A megoldás

Az elmúlt napokban végre pozitív hírek érkezett az alaplapgyártók háza tájáról. Egyre több alaplaphoz kerülnek fel a frissített BIOS fájlok, melyeknél a „AGES 1.2.0.7” (vagy nagyobb) verziószámú mikrókód jelenthet megoldás a felhasználók gondjaira. Amennyiben AMD processzorral rendelkezünk, mindenképp érdemes felkeresnünk az alaplapunk hivatalos weboldalát és rákeresnünk, hogy megérkezett-e már a frissített BIOS verzió. Egy MAG B550 TOMAHAWK esetében be is mutatjuk a teljes folyamatot, a többi gyártónál is hasonló lépésekkel kell majd eljárnunk, ám érdemes átolvasni a művelet előtt az alaplapunk hivatalos weboldalát és a kézikönyvet.

Nézzük is a lépéseket:

    • Keressük fel az alaplapunk hivatalos weboldalát, ebben az esetben a https://www.msi.com/Motherboard/MAG-B550-TOMAHAWK/ lesz a barátunk
    • Keressük meg a „Support” fület, itt találjuk meg szinte minden alaplapnál a drivereket, a kézikönyvet vagy épp a legfrissebb BIOS-okat
    • A BIOS fület kiválasztva meg is pillanthatjuk a legfrissebb BIOS verziót, láthatjuk, hogy a fentebb említett 1.2.0.7-re frissített AGESA-t is tartalmazza, így nem kell már tovább várnunk

Agesa – 1.2.0.7.

  • Töltsük le a fájlt a Download gomb segítségével

 

Ezt követően indulhat is a BIOS frissítés folyamata, mely a fenti videóban tökéletes végigkövethető, ám szövegesen is lebontjuk:

  • Az első lépésként az USB (-általában FAT32 fájlrendszer javasolt-) meghajtóra kell másolnunk a BIOS fájlt
  • Újraindítást követően alaplaptól függően a DEL/F2/ESC stb. gombokkal be kell lépnünk a BIOS-ba
  • Meg kell keresnünk a BIOS frissítésre szolgáló menüpontot, ezt általában valamilyen „Flash” névvel illetik a gyártók. MSI esetében ez az M-FLASH, Asus esetében az EZ Flash stb.
  • Rengeteg esetben rákérdez az alaplap, hogy biztosan szeretnénk-e átlépni ebbe módba
  • Ekkor bejön egy felület, mely gyakorlatilag egy kis fájlkezelő, meg kell keresnünk a pendrive-unkat és az azon lévő BIOS fájlt
  • Ha ezzel megvagyunk, akkor azt kiválasztva indulhat is a móka, nagy eséllyel ismét meg kell erősítenünk, hogy biztosan frissíteni szeretnénk-e az alaplapunkat
  • Legyünk türelemmel, a folyamat lefutása után újraindul a gépünk és immár az új BIOS-t élvezhetjük

A többi alaplapgyártónál is hasonló lépéseket kell végigzongoráznunk, sok esetben csak az elnevezések mások, ám mindenképp érdemes lehet egy-egy Youtube videót megtekinteni a folyamat előtt, hogy ismerős terepre érkezzünk. Ehhez az alaplapunk nevét és a BIOS update szót érdemes bepötyögnünk a Youtube keresőjébe. Általában az első találatok maguktól a gyártóktól érkeznek, így nem lőhetünk mellé.

Előfordulhat, hogy bizonyos alaplapgyártók nem publikálták még a frissített BIOS-t, mindenképpen a fentebb említett 1.2.0.7.-es AGESA verziót kell keresnünk a BIOS fájlok leírásánál. Ha ezt nem találjuk, akkor legyünk türelemmel, 1-2 héten belül talán mindegyik alaplaphoz megérkezhetnek a frissítések.

Hamarosan egy algoritmus választja ki a tisztviselőket Horvátországban

×