Ha te is pizzán meg cukros üdítőn élsz, miközben játszol, jobban teszed, ha inkább úgy táplálkozol, mint egy esportoló.

Még mindig sok negatív sztereotipiát hallunk a gamerek világát érintően, például olyanokat, hogy a játékok erőszakossá tesznek, akik csak játszanak, függők lesznek, vagy éppen, hogy rosszul táplálkoznak. Kutatások azonban arra világítottak rá, hogy a profi játékosok igenis odafigyelnek arra, hogy mit esznek, az átlag gamerekhez viszonyítva legalábbis biztosan.

Az esportolók nem pizzán és cukros üdítőn élnek.

Ha te is gyorsétel-faló vagy, akkor valószínűleg még nem vagy esportoló. Froböse professzor tanulmánya szerint a profi játékosok lényegesen kevesebb cukrot és gyorskaját fogyasztanak, mint a több gamer. Mielőtt azonban jobban belemegyünk a témába, nézzük meg, hogy videojáték közben mennyi időbe telik elégetni azt a kalóriát, amit a nasikkal viszünk be.

Étel  Kalória  Elégetési idő 
Mars szelet 230 57 perc
Big Mac 257 1:40
McDonald’s közepes krumpli 320 1:21
Csemege kolbász 328 1:23
Közepes margaréta pizzaszelet 200 50 perc

Igenis megterhelő

Miközben a játékot gyakran a lusták tevékenységnek tekintik, egy nemrégiben készült tanulmány azt bizonyította, hogy a férfi gamerek 420 kalóriát égethetnek el egy kétórás intenzív gameplay alatt. A női játékosok esetében ez akár 472 kalóriát is jelenthet, ami 1000 felüléseknek felel meg.

A profi játékosok 10-15 órát is eltölthetnek a számítógép előtt, ami megterhelheti a testüket. Egy tavalyi tanulmányukban a German Sport University kutatói arra jutottak, hogy a profi játékosok ugyanolyan terhelésnek vannak kitéve, mint a maratoni futók.

A tanulmányt vezető Ingo Froböse professzor szerint „a termelődő kortizol mennyisége nagyjából megegyezik egy versenyautó-pilótáéval”.

A kortizol számos fontos élettani folyamatban (pl. az energia-metabolizmus, az elektrolit-egyensúly és a vérnyomás fenntartása, az immunrendszerre gyakorolt hatás és a stresszre adott válaszok) fontos szerepet tölt be.

„Ez magas pulzussal párosul, néha akár 160-180 ütés/perc is lehet, ami egyenértékű azzal, ami egy nagyon gyors, majdnem maratoni futás során történik. Nem beszélve a motoros képességekről. Tehát véleményem szerint az esport ugyanolyan, mint a legtöbb más sportág, sőt néha sokkal megerőltetőbb” – tette hozzá. Ahhoz, hogy megbirkózzanak a stresszel, a játékosoknak a legjobb fizikai formában kell lenniük.

„A profi játékosoknak – akárcsak minden más sportágban – gyakorolniuk kell, elméjüket és testüket is karban kell tartaniuk ahhoz, hogy jól teljesítsenek” – mondta Mat Taylor, a Team Envy Dallas Fuel Overwatch csapatának menedzsere.

Diéta

Froböse professzor tanulmánya szerint a profi játékosok lényegesen kevesebb cukrot és gyorskaját fogyasztanak, mint az átlag gamerek. A profik átlagosan egy tábla csokit és egy kis tál sós nasit esznek meg hetente, és csak hetente kétszer esznek gyorskaját vagy előre csomagolt készételt.

„A konzol előtti pizzaszelet klisé elavult” – mondta a kutató.

Miközben a profi játékosok 14,8 százaléka vegán vagy vegetáriánus, a többség még mindig eszik húst.

„Ugyanazt a problémát látjuk az esportolók körében, mint a lakosság körében: még mindig túl sok hús és túl kevés zöldség szerepel az étlapon” – mondta Froböse professzor. „Csökkenteni kéne a vörös hús-fogyasztást, ami negatív hatással van az egészségre.”

Mára már tehát nem igaz az elképzelés, hogy aki sokat játszik, az egészségtelen életmódot él. Azonban sok gamer még nem vette át a profik szokásait, szóval épp itt az ideje.

Azt láttad már, hogy miért hagyják abba az esportolók olyan hamar a pályafutásukat?

Miért csak a 20 éveseké az esport világ? – Nincsenek idősebb gamerek?

 

https://leet.hu/shop/newmerch/

×