Jobb teljesítmény, még jobb hatékonyság.

Az AMD a napokban tartotta a Financial Analyst Day 2022 nevet viselő rendezvényét, melyen rengeteg tervet ismertettek a jövőben érkező termékeikkel kapcsolatban. Mindent érintett a vörös óriás, így a processzorok mellett az RDNA 3 grafikus kártyákkal kapcsolatban is bővültek az ismereteink. Könnyen előfordulhat, hogy a videókártya szegmensben kellemesebb eredményeket érnek el, mint a Ryzen CPU-knál, ám egyik ágazatban sem kell majd csalódnunk.

Nézzük is, hogy mivel készül az AMD számunkra az elkövetkezendő időszakban!

Processzorok

Az AMD processzorok roadmapje több, korábban csak pletyka szintjén létező információt is megerősített. A legfontosabb, hogy a Ryzen 7 5800X3D-ben bizonyított 3D V-Cache technológia része lesz a Zen 4 architektúrának is, ám egyelőre az ezzel felvértezett processzorok megjelenéséről és számáról nem tudunk többet. Játékok alatt lehet igazán izgalmas az extra gyorsítótár, rengeteg cím profitált belőle az 5800X3D tesztjei alapján.

Az AMD a múlt hónapban megrendezett Computex kiállításon már bejelentette, hogy legalább 15%-os teljesítménynövekedést várnak egyszálas méréseknél. Elsőre nem győzött meg sokakat ez az érték, ám a fenti képen már láthatjuk, hogy ennél azért többre kell majd számítanunk. A következő generáció 25%-kal több teljesítményt ont ki magából wattonként, illetve összességében 35%-nál is nagyobb teljesítménynövekedésre kell kalkulálnunk.

Az AMD jelentős növekedést ért el az órajeleket tekintve is, a Computexen bemutatott, vélhetően Ryzen 9 7950X prototípus 5.5 GHz-is is képes volt felboostolni magát, tuning nélkül. Végre ilyen téren sincs lemaradás az Intelhez képest, a megnövelt teljesítményben hatalmas szerepet vállalnak az ilyen jellegű javulások is.

Nem sokáig ül a babérjain a cég, hiszen 2024-ben már érkezik is a Zen 5 – Ryzen 8000 széria, mely 4nm/3nm gyártástechnológián készül majd. Alaplap cserére várhatóan ezúttal sem lesz szükség, a Ryzen 7000 szériával debütáló AM5 foglalatnál marad a gyártó.

Videókártyák

Az RDNA 3 az AMD Ryzen 7000 szériájához hasonlóan a TSMC 5 nanométeres gyártósorán készül majd. A két legnagyobb, nem teljesítményt érintő fejlesztés a továbbfejlesztett AV1 encode/decode támogatás és az akár 4K@240 Hz játékra is lehetőséget biztosító 2.0-ás DisplayPort támogatás lehet majd.

Ami még ennél is érdekesebb lehet, az a fogyasztás és a teljesítmény alakulása. A gyártó mérései szerint a teljesítmény/watt arány 50%-kal nő majd az új kártyáknál. Ez egyrészt tered adhat az elképesztően erős videókártyáknak, másrészt pedig utat nyithat a keveset fogyasztó, de elfogadható teljesítménnyel rendelkező egységeknek is.

A fenti eredmények papíron kellemesen festenek, ám mindegyik gyártó szereti kozmetikázni az általuk publikált adatokat. Ezért mindig érdemes megvárni az első hivatalos és mindenre kitérő teszteket, akármilyen hardverről is beszéljünk. Az Intel sem tétlenkedik, hiszen javában készíti már elő a 13. generációs – Raptor Lake névre hallgató processzorokat, melyek szintén kompatibilisek lesznek az LGA 1700 foglalattal, így a 12. generációs alaplapok tulajdonosai akár gond nélkül válthatnak majd az újdonságokra. Az AMD Zen 4 processzorok és RDNA 3 videókártyák az év második felében érkeznek majd, a pletykák alapján az őszi időszak végét célozza meg az óriáscég.

Forrás: TechSpot

Ismét nagy a baj? – Csúszik az összes Nvidia videókártya megjelenése

https://leet.hu/shop/newmerch/

×