Ha a népszerű írót elfogja az orosz hatóság, akár több tíz évre is börtönbe zárhatják.

A Metro-sorozat atyja, Dmitry Glukhovsky június 7-én hivatalosan is felkerült az orosz állam feketelistájára, a RIA Novosztyi orosz állami hírügynökség jelentése szerint ugyanis az író körözött bűnözőnek számít a hazájában.

Az egyik legismertebb kortárs orosz író azzal vívta ki az orosz kormány haragját, hogy többször is nyilvánosan kritizálta az ukrán megszállást, amit a saját, nagy eléréssel bíró felületein és több orosz médiumban (RFE/RL) is bátran hangoztatott. A háborút háborúnak nevezte, ami Oroszország-szerte komoly büntetést von maga után, a hivatalos álláspont szerint arra ugyanis kizárólag „különleges katonai műveletként” lehet hivatkozni.

A március eleje óta hatályban lévő orosz törvény alapján Glukhovsky tette „szándékosan hamis információk” terjesztésének számít, míg szerinte az orosz büntető törvénykönyv 207.3 cikkelyét is megsérthette, ami szigorúan megtiltja az Orosz Föderáció fegyveres erőinek nyilvános becsmérlését. Előbbiért 10, utóbbiért akár 15 év letöltendő börtönbüntetésre is ítélhetik Oroszországban. Emellett az orosz fegyveres erők lejáratása miatt is elítélhetik, amiért plusz 3 év börtönt is kiszabhatnak rá.

„Kész vagyok újra elismételni, amit korábban mondtam: Állítsátok meg a háborút!” – írta Glukhovsky a körözésének hírére a Telegram-csatornáján.

 

Hackertámadás miatt Palermo városa 30 évet utazott vissza az időben

 

×