A digitális rendszerekkel működő szolgáltatások jelenleg teljesen elérhetetlenek az olasz városban.

Olaszország ötödik legnépesebb városát, a dél-olaszországi Palermót pénteken kibertámadás érte, aminek hatására tulajdonképpen 30 évet utaztak vissza az időben. A kibertámadás elsősorban a kormányzati szerveket érintette, az viszont számos, az emberek hétköznapi életét befolyásoló rendszerre és szolgáltatásra kritikus hatással volt, melyek azóta is elérhetetlenek.

A szakemberek napok óta dolgoznak a rendszerek helyreállításán, de nagyon úgy tűnik, hogy egyelőre mindhiába. Több helyi médium szerint nem működnek a kamerás megfigyelőrendszerek – térfigyelő kamerák, leállt az önkormányzat összes szolgáltatása, a rendőrség műveleti központja is teljesen elérhetetlen, a turisták nem tudnak online jegyet foglalni a múzeumokba és színházakba, de még a sporteseményekre sem lehet online foglalást intézni.

A beszámolók szerint semmilyen szolgáltatás nem működik a városban, ami digitális rendszerekre támaszkodik, így jelenleg faxgépekkel tudnak kommunikálni egymással az érintettek – a hivatalok is erre álltak át. 

Palermo

Az egyik legnagyobb probléma talán, hogy a korlátozott forgalmú övezetekbe emiatt lehetetlen „zóna kártyákat” váltani, ami mindenképpen szükséges, ha valaki a történelmi városközpontba szeretne látogatni. A rendőrség ez idő alatt így nem szab ki bírságot az esetleges szabálysértésekért.

Azt egyelőre nem tudni, hogy melyik hackercsapat állhat a támadás mögött, és azt is csak valószínűsíthetni lehet, hogy milyen fajta támadást hajtottak végre. Többen az oroszbarát Killnet csoportot sejtik a palermói incidens mögött, aminek tagjai a közelmúltban többször is megfenyegették az ukrajnai háború ellen fellépő országokat, úgy Olaszország kormányát is.

A csapat ugyanakkor DDoS-támadásokról ismert, míg Palermóban – a Bleeping Computer szerint – valószínűleg zsarolóvírus-támadás történhetett, ugyanis az érintett rendszereket azonnal offline állapotba kapcsolták és elszigeteltek a hálózattól, ami az egyik jellemző módja a vírus terjedésének meggátlásának.

Mit csinálnak a hackerek az adataiddal, miután ellopták őket?

 

×