A cupertinói vállalat végre lerántotta a leplet a legújabb iOS-ről, ami megannyi hasznos újdonságot hoz az iPhone-okra.

A június 6-án megrendezésre került WWDC 2022 eseményen egészen nagy bejelentéseket ejtett meg az Apple, aminek egyik legnagyobb sztárja egyértelműen a legújabb iOS volt. A vállalat pedig egyáltalán nem aprózza el az ősszel debütáló újabb mobilos rendszerét, amely számos izgalmas változást eszközöl az arra alkalmas készülékeken.

Új widgetek és testreszabható zárolási képernyő

The new lock screen in iOS 16 features a wide range of customization options for things like font and widgets.

Az iOS 16 legjelentősebb újítása talán a zárolási képernyőt érinti, amelyet az Apple szerint a legtöbbet használnak a felhasználók. Az új rendszeren teljesen átvariálhatjuk majd ezt is, módosíthatunk a színeken, a betűtípusokon, háttérképeken, vagy az elhelyezéseken, sőt, mindezt kombinálhatjuk a megújult Fókusz móddal, így gombnyomásra váltogathatunk a sokféle stílusú és típusú zárolási képernyő között attól függően, hogy miként szeretnénk haszálni.

Az értesítések is evolválódnak a „Live Activities” (élő tevékenységek) funkcióval, ami egyetlen blokkba szedi az olyan folyamatosan frissülő tevékenységeket, mint például egy sportmeccs, egy edzésprogram, egy megrendelt taxi – esetleg étel stb. Az értesítések ezentúl alul egy kisebb sávban bukkannak elő, és nem fogják kitakarni a képernyőt, úgy a kihelyezett widgeteket, illetve egy kézzel is könnyebbé válik az interakció.

De nem ez az egyetlen dolog, aminek örülhetünk!

iOS 16 features roundup.

Az Apple meglépi, amire a Twitter sem képes (még) és egy szerkesztés gombot ad az üzenetküldőjéhez. Sőt, néhány üzenetet olvasatlanként is megjelölhetünk, a szerkesztés során véletlenül elküldött sorok visszavonhatóak lesznek, illetve továbbfejlődik az autocorrect.

A Wallet alkalmazásban az Apple hozzáadja a Pay Later funkciót, amely lehetővé teszi, hogy az Apple Payben történő vásárlásokat több részletre osszuk fel késedelmi díj és kamat nélkül. Az iCloudban megjelenik a megosztott fotótár, aminek segítségével legfeljebb hat személy megoszthatja egymással a felvételeiket.

Egy teljesen új Safety Check funkció is érkezik, ami a (bántalmazó) kapcsolatokban élők számára lehet hasznos kapaszkodó. A funkcióval az alkalmazásokhoz, jelszavakhoz és egyéb szenzitív tartalmakhoz való hozzáféréseket lehet kezelni-visszavonni, de a segítségkérést is megkönnyíti.

A kisgyerekes családok számára pedig a Family Sharing frissül hasznos dolgokkal, mint például a képernyőidő-korlátozással, amit már közvetlenül az üzenetekből is jóváhagyhatunk (vagy utasíthatunk el), és lesz egy új családi ellenőrzőlista is, amivel a szülői felügyelet beállításait variálhatjuk.

Az Apple Maps is szintet lép, ami az iOS 16-tal már jóval több, akár 15 megállóval rendelkező útvonalak tervezését is támogatni fogja, de a 3D-s nézetet is több nagyvárossal bővül. Emellett az Apple CarPlay megújult is felhasználói felületet kap, testreszabható menükkel és a Zene és az Időjárás alkalmazással való jobb integrációval.

Mindezeken túl még számos újdonság érkezik az iOS 16-tal ami egyelőre a béta verzióban van, melyet néhányan talán már ki is próbálhattak. Ez azonban csak fejlesztői fiókkal érhető el, a nyílt bétateszt valamikor júliusban veszi kezdetét, amikor tulajdonképpen bárki rápróbálhat az új operációs rendszerre, míg a megjelenés ősszel, valószínűleg szeptemberre várható.

Az eseményen az új M2 chip is bemutatkozott:

Itt az Apple bivalyerős csodafegyvere – Bemutatták a brutális M2 chipet

 

×