A tudósok egyelőre nem tudnak egyértelmű választ adni arra a kérdésre, hogy mi lehet a világűr mélyéről érkező jel forrása.

A Western Sydney Egyetem kutatócsapata egy igen különös, ismeretlen eredetű rádiójelet fedezett fel a az NGC 2082 galaxis megfigyelése során. A kutatók úgy vélik, hogy a Földtől körülbelül 60 millió fényévre található galaxis középpontja lehet a a J054149.24-641813.7-nek elnevezett jel forrása, az eredetére azonban nem tudnak pontos magyarázatot adni.

Kép: Interesting Engineering

Az ilyesfajta rádiójelekről általában kiderül, hogy pulzárok, ködök, kvazárok és rádiógalaxisok bocsátják ki, ugyanakkor a elmúlt években számos olyan jelet is észleltek már, melyeket nem tudtak az előbbi jelenségek egyikéhez sem rendelni. Ezekről többen úgy vélik, hogy akár idegen civilizációktól is érkezhetett, igaz, ebben az esetben az olyan régen történhetett, hogy lehet már nem is léteznek.

Az arXiv pre-print szerveren közzétett tanulmányban azt ugyan nem állítják a csillagászok, hogy idegen létformától jött volna az új rádiójel, azonban a rövid megfigyelésük során a néhány szóba jöhető források közül már ki tudtak zárni párat. Mindez alapján a J054149.24-641813.7 rádiófényessége 888 MHz-en 129 EW/Hz-es szinten van, és lapos rádiós spektrális indexe van, ami azt jelenti, hogy valószínűleg nem lehet szupernóva-maradvány (SNR) vagy pulzár a rádióforrás.

Az ausztrál kutatók szerint a J054149.24-641813.7 egy extragalaktikus háttérforrás, például egy kvázi-csillagászati objektum (QSO, kvazár), rádiógalaxis vagy aktív galaktikus mag lehet. Ugyanakkor azt is leszögezték, hogy biztosat nem tudnak mondani, és a konkrét meghatározáshoz további megfigyelésekre van szükségük.

Egy AI röntgenképekből képes meghatározni az emberi rasszokat

https://leet.hu/jbl-bt/

×