A Pride Hónapja alkalmából Xbox-ra és PC-re is megkapod a játékot – köszönhetően a benne szereplő transznemű karakternek.

Június hagyományosan a Pride, vagyis a Meleg Büszkeség Hónapja, amelynek alkalmából úgy döntött az Xbox és a Don’t Nod Entertainment, hogy ingyenes hozzáférést adnak a 2020-as díjnyertes alkotáshoz, a Tell Me Why-hoz – tudta meg a The Gamer. A központi karakterek, Tyler és Alyson Ronan közül előbbi a történet szerint transznemű, és a hangját egy szintén transz színész, Aiden Black kölcsönözte.

Kép: Don’t Nod Entertainment

A hosszú időre elválasztott 21 éves ikerpár sztorija egyébként nem kötődik szorosan az LMBTQ mozgalomhoz, így az ingyenesség apropóját csupán Tyler önazonosítása adta. A testvérek, akik telepatikus úton eddig is kapcsolatban álltak és kommunikáltak egymással, elkezdik elemezni a közös látomásaikat, és abban bíznak, hogy alaszkai otthonukba hazatérve fényt deríthetnek anyjuk halálának rejtélyes körülményeire.

Szóval az egész egy érzelmes, fordulatos nyomozás, jól kidolgozott karakterekkel.

A Don’t Nod amúgy rendszeresen használ a játékaiban queer karaktereket, viszont a Tell Me Why különösen releváns időszakban, az amerikai LMBTQIA+-ellenes liga felerősödése idején élte reneszánszát, így a gyártó kötelességének érezte, hogy Tyleren keresztül támogassa a másságuk miatt szenvedő embereket. A stúdió a The Trevor Project felmérésére hivatkozva közölte:

a transznemű fiúk 79, a transznemű lányok 71, míg a nem bináris önazonosságú fiatalok 79 százaléka növekvő szorongást élt ált az utóbbi egy év során.

Hozzáfűzték: a megkérdezettek a világjárvány mellett az egyre ellenségesebb politikai klímát jelölték meg belső feszültségük legfőbb okaként. Ennek folyománya az, hogy már tömegesen vették fontolóra (bal oldali oszlop), vagy egyenesen kísérelték meg (jobb oldali oszlop) az öngyilkosságot:

Forrás: The Trevor Project

Nem ez az egyetlen akció, amivel a videójáték-ipar kiáll az LMBTQ közösség mellett: azon kívül, hogy az Xbox és a Microsoft platformjain ajándékba adják a Tell Me Why-t, a két világcég 25-25 ezer dollárt adományoz a Transzneműek Jogi Központja és a Transznemű Életpálya nevű nonprofit szervezeteknek. Lesz egy jótékonysági Tell Me Why-eseményük is, Twitchen, június 23-án, az Xbox Publishing csatornán, illetve kiadnak egy szivárvány színű kontrollert az Xbox X-hez.

A mozgalomhoz csatlakoztak olyan játékok is, mint a Halo Infinite, a Forza Horizon és a Forza Motorsport, amelyekben az LMBTQ színeit idéző emblémák fognak feltűnni, tárgyakon és különböző környezetekben. A Tell Me Why-t június 30-ig tudod ingyenesen letölteni.

A gamerek közössége amúgy elég polkorrekt, szóval érdemes felőlük megközelíteni egyes társadalmi kérdéseket:

Petíció indult LMBTQ+ aggályok miatt az R6 Major 2022 helyszíne ellen

 

https://leet.hu/jbl-bt/

×