A belpiacot már elözönlötték az egyedi kártyák.

Annak ellenére, hogy az LHR védelmet szoftveres úton sikerült feltörnie a bányászprogramok fejlesztőinek az elmúlt hetekben, néhány hardvergyártó továbbra is más módokkal kísérletezik. Nem titok, hogy ezek melegágya a kínai belpiac és az ottani cégek, akik továbbra is bőszen igyekeznek maximalizálni a bevételeiket, melyeknek nagy részét a bányászok teszik ki, bár szerencsére egyre csökkenő számban.

Különös jelölésű videókártyák bukkantak fel a Taobao áruház virtuális polcain!

3060 és 3070 M változata a Taobao-n

 

Az egyik legnépszerűbb kínai webes piacot az elmúlt hetekben papíron nem igazán létező Nvidia kártyák lepték el. Az eladók M jelöléssel ellátott 3060 és 3070 modelleket pakoltak fel, melyek kinézetükben dedikált, asztali gépekbe való videókártyának tűnnek, ám specifikációikban inkább a hordozható gépekbe szánt egységekhez állnak közelebb.

Nem véletlen ez az egybeesés, a Videocardz információi alapján meglehetősen különös módját választották a kínai cégek az LHR védelem kijátszáshoz. A laptopokban található grafikus chipek nem tartalmazzák ezt a limitációt, így Kínában egyszerűen fogják ezeket a számítási egységeket és különféle átalakításoknak köszönhetően PC-be is gond nélkül installálható videókártyákat hoznak létre belőlük. 

Amellett, hogy ez papíron driveres és szoftveres hibákat is eredményezhet, arról sem szabad megfeledkeznünk, hogy az ilyen szintű chipfelvásárlásoknak köszönhetően az RTX 3060/3070 GPU-kat tartalmazó laptopok elérhetősége és ára is tovább emelkedhet. Remélhetőleg a szoftveres LHR „feltörésnek” köszönhetően az elkövetkezendő hónapokban alábbhagy a fenti tevékenység Kínában, hiszen többé nem szükséges lépés ez már.

Olcsó vagy használt laptopot vennél? – Ezekre mindenképp figyelj oda vásárláskor

×