A MediaTek leleplezte az első teljeskörű megoldását.

2020-ban végeztek a legutóbbi, Wi-Fi 6E névre hallgató generáció szabványosításával, ám a háztartásokban kivétel nélkül szinte sima 6-os vagy rosszabb esetben az 5-ös verzióval találkozhatunk a mai napig. Könnyen lehet, hogy az E jelöléssel felvértezett 6 GHz-es változat nem is fog elterjedni, hiszen néhány gyártó már el is kezdte bejelenteni a Wi-Fi 7 kompatibilis eszközeit. A MediaTek külön említést érdemel, hiszen ők leplezték le az első olyan termékvonalat, mely teljeskörű támogatással ruházná fel a vásárlóit.

Nézzük is, hogy mit tud a Filogic 880 és a Filogic 380 chipset!

A Filogic 880 chipet Routerekben/AP eszközökben találhatjuk majd meg, míg a 380-as változat mobilokban, tévékben és egyéb kliens oldali eszközökben villoghat majd. A Wi-Fi 7 szabvány az „ac” és az „ax” után a „be” végződést kapja majd meg, így 802.11be néven is találkozhatunk majd vele.

Rengeteg tulajdonságában fedi egymást a Wi-Fi 6 és 7, ám a sebességeket jelentősen felemelnék a gyártók. A Thunderbolt 3-as verziójával szeretnék megversenyeztetni, így brutális, közel 40Gbps adatátvitelre számíthatunk. Természetesen a fenti érték nem egy eszközre értendő, ám kliensek esetében sem kell 6.5 Gbps alá adnunk, ha az új szabványt választjuk majd. A játékosok is örülhetnek, hiszen a késleltetés is sokat javul, bár arra már az Wi-Fi 6 esetében sem volt panasz, ám egy kis fejlesztés sosem árt.

Ilyen sebeségekhez már megfelelő hardver is kell, a MediaTek itt sem fogta vissza magát, hiszen a Routerekben egy négymagos, ARM alapú processzor végzi majd a munkát. Kliensek esetében a Bluetooth támogatásról sem kell lemondanunk, ebből is a legfrissebb, 5.3-as verziót kapják kézhez a vásárlók. A chippel felszerelt eszközök megjelenésére még egy ideig várnunk kell, főleg annak ismeretében, hogy várhatóan 2024-re véglegesítik a 802.11be szabványt, ám az biztos, hogy ismét minőségi előrelépést értek el a gyártók.

Forrás: TPU

Íme a következő generáció – Az AMD bemutatta a Ryzen 7000-es újdonságokat

https://leet.hu/jbl-bt/

×