Egy friss CS:GO match-fixing botrányban olyan is érintett, akik most aktívan játszik a PGL Major 2022-n.

A FÁK (Független Államok Közössége) régió CS:GO-szcénáját úgy tűnik, egyfajta csapás éri most a 2022-es Major kellős közepén. Számos jól ismert kazah játékost vádoltak meg csalással, köztük a PGL Major krakkói győztesét, Abay ‘HObbit’ Khasenovot, aki jelenleg a Cloud9 csapatában játszik.

Rustam ‘5TRYK#R’ Älımqūlov nem a legcsillogóbb karriert futotta a Counter-Strike-ban. 2015 óta a volt játékos és edző, majd 31 évesen munka nélkül találta magát, kilátásai borúsak voltak. 2015 végén létrehozta a PARTY nevű csapatot azzal a céllal, hogy sikereket érjenek el a CS:GO Majoron. A csapatban két olyan játékos is szerepelt, akik a sportág legmagasabb szintjére törtek később, nevezetesen Bektiyar „fitch” Baqytov és Abay „HObbit” Khasenov.

Utóbbi jelenleg a Cloud9-t képviseli az antwerpeni CS:GO Majoron.

5TRYK#R HObbit mellett játszik a CIS LAN Championship #2-n

Ahogy arról a Dexerto részletesen beszámol, 5TRYK#R nyilvánosságra hozott számukra minden bizonyítékot, levelezést, beszélgetést arról, hogy az általa összeállított csapat hogyan vett részt egy match-fixing csalásban, mely az elmúlt években több fronton is sújtja a CS:GO színteret.

Ha nem ismernéd a kifejezést, ennek lényege, hogy egy csapat tudatában annak, hogy a versenyen majd mit művel, saját magára fogad különböző sportfogadási oldalakon. A csapat tudta ugyanis előre, hogy veszíteni fognak. Vagy éppen szándékosan veszítettek. Az esportban ez persze nem újdonság, hiszen ez egy kevésbé gyanús formája a csalásnak, és a legjobbak is hibáznak, nem igaz?

A PARTY kis név volt, nem volt szervezet mögötte. Nem támogatta őket anyagilag senki, senki nem kapott a csapatban fizetést. A terv az volt, hogy majd jól játszanak, és akkor valaki felfigyel rájuk, vagy majd keresnek egy szponzort. Azonban azonnali bevétel hiányában úgy döntöttek, hogy megpróbálják a sportfogadást is, hogy egy kis pénzt keressenek.

A terv az volt, hogy a Starladder Regional Minor Championship zárt selejtezőjén minden csoportmérkőzésen szándékosan elveszítik a pisztolykört, amire persze fogadást kötöttek. Ezután megpróbáltak nyerni a hátrányuk ellenére. 5TRYK#R szerint a fogadások után minden játékos körülbelül 5000 dollárt szerzett volna.

Ha érdekel pár ilyen bunda meccs:

Érdekes módon 5TRYK#R rengeteg bizonyítékot őrzött meg a bundázás menetéről, például képernyőképeket az általuk használt fogadási oldalról, más játékosok chatbeszélgetéseit, hangfelvételeket is, amelyeken a tervről beszélnek. A dolog végül nem jött be.

Nem kerestünk semmit a meccsen, mert Fitch elmondta másoknak a tervet, így a fogadásokat törölték” – magyarázta 5TRYK#R. „A fogadóirodák kitiltották a csapatunkat.” Nos, nyilvánosságra került egy olyan képernyőkép is, melyből látszik (persze nem angolul), hogy HObbit arról beszél, hogy hogyan fogadjanak maguk ellen. Ez tehát azt jelenti, hogy ő is keményen benne volt a buliban.

Miért érdekes ez most?

Ritkán fordul elő, hogy egy ilyen csalás kapcsán ennyi bizonyíték kerül elő, pedig ahogy az a Dexerto oldalán is látható, egy rakás kép, chatbeszélgetés, sőt hangfelvétel leplezi le, hogy ki hogyan akart csalni a fogadásokkal.

A csapat egyik tagja, HObbit a PARTY (és a könnyű pénzszerzés reménye) után több csapatot is megjárt, többek között a Gambit, a HellRaisers rosterét erősítette. 2022 áprilisától pedig a Cloud9 tagja napjainkig.

Az a Cloud9, ami a 2022-es CS:GO Majoron megverte az Ousiderst, majd kikapott a NiP és a FaZe ellen. A kérdés, hogy vajon miért most derültek ki ezek a fenti információk egy korábbi bundázásról? Pont akkor, amikor 5TRYK#R korábbi csapattársa a CS:GO Majoron a Cloud9 színeiben harcol.

Ezek az információk nem is jöhetnének rosszabbkor a Cloud9 számára, ami persze talán nem véletlen. Az észak-amerikai szervezet nemcsak hogy a közelmúltban megszerezte HObbitot a Gambittól, de komoly erőfeszítéseket tettek azért, hogy a csapatot ne rántsa magával az orosz-ukrán invázió és annak következményei. Az is megkérdőjelezhetetlen, hogy HObbit nagyban hozzájárult a csapat sikeréhez, ám a most következő vizsgálatok bizony megrendülést okozhatnak.

 

Közben a Cloud9 kijelentette, hogy először belső vizsgálatot folytatnak, és csak aztán reagálnak bármit a hírre. Elég kellemetlen ez most nekik, hiszen a Cloud9 korábbi jóhírneve, valamint a CS:GO Majoron eddig betöltött szerepe és eredményei forognak kockán.

A dolog elég kínos lehet a PGL szervező számára is, akik engedtek játszani egy olyan játékost, akiről most (sajnos későn) derült ki, hogy részt vett egy korábbi fogadásos bundázási kísérletben.

5TRYK#R azt mondta, azért osztja meg most a történetét, mert súlyos beteg, és szeretné kiönteni a szívét a korábbi esetről. Mindez azonban hihetetlenül ritka minden sportban, mert valójában ezzel saját magát is bemártja. Valószínűleg ő is kap valamilyen eltiltást.

„Igen, tudom, de egyelőre az egészségemre kell koncentrálnom. A tudásommal és a tapasztalatommal a jövőben el tudok helyezkedni a CS:GO-ban” – mondta.

A jelentésben szereplő összes bizonyítékot és anyagot továbbították az ESIC-nek (Esports Integrity Commission), ami nagyon komolyan kezeli az ügyet, és már megkezdték a vizsgálatokat.

Ezt láttad már?

Bemutatkozott az új C9, kiesés szélén a Vitality – Elrajtolt a Major következő szakasza!

 

https://leet.hu/major/

×