Az online fogadás elképesztő népszerűségnek örvend manapság. A Szerencsejáték Zrt. pedig érzékelve a folyamatokat, 2020 őszén bejelentette, hogy e-sportra is lehet fogadni.

A videojátékos bajnokságok (pl: FIFA) mérkőzéseinek az eredményeire is tehetünk téteket a társaság irodáiban és online felületein is.

Az online fogadás elképesztő népszerűségnek örvend manapság. Világszerte emberek millió naponta teszik meg tétjeiket különböző sportesemények kimenetelére. Egészen hosszú ideig csak és kizárólag hagyományos sportokra (futball, jégkorong, kosárlabda) lehetett fogadni. Aztán változott a világ, fejlődött a technika, alakultak át a szokásos, még inkább a virtuális tér felé terelődött az életünk. A Fezbet követi a változásokat, odafigyel arra, hogy minél jobb lehetőségeket kínáljon.

Manapság például már egyre elfogadottabbnak számít, ha valaki azzal keres pénzt, hogy egy számítógép előtt ül és játszik. Magyarországon

egy 2020. júniusi kutatás szerint, a felnőtt lakosság 61 százaléka, összesen mintegy 3,8 millió fő játszik videojátékokat, és 2020-ra 540 ezer főre nőtt azon játékosok száma, akik e-sport játékokkal játszanak, maguk is versenyzők, vagy részt vettek már offline e-sport rendezvényen Magyarországon.  Ami pedig a világszintű folyamatokat illet: a Forbes szerint 2021-ben világszinten több mint 450 millió ember kísérte figyelemmel a különböző versenyeket: évenként a növekedés majd húszszázalékos. Szóval változik a világ, ezzel párhuzamosan változik a fogadás világa is.

Nem véletlen lépés

A Szerencsejáték Zrt. 2020 őszén jelentette be, hogy e-sportra is lehet fogadni. Ez tehát azt jelenti, hogy a videojátékos bajnokságok (pl: FIFA) mérkőzéseinek az eredményeire is fogadhatunk a társaság irodáiban és online felületein is. A társaság által kiadott közleményből kiderül olyan játékok meccseire lehet fogadni, mint: League of Legends, Dota 2, Arena of Valor, King of Glory, Counter Strike: Global Offensive, Call of Duty, Rainbow Six Siege, Overwatch, StarCraft 2, Hearthstone, Rocket League, FIFA, NBA és az NHL. Természetesen ezekre ugyanúgy lehet fogadni, mint a klasszikus sportok mérkőzéseire – sőt, még a közös fogadás opciója is ugyanúgy a játékosok rendelkezésére áll. „Az e-sport fogadási kínálat bevezetése egy fontos mérföldkő a Szerencsejáték Zrt. hosszú távú üzleti stratégiájában. Az e-sport fogadás ma már a globális fogadási piac egyik legnépszerűbb és legdinamikusabban bővülő szegmense” – fejtette ki gondolatait a táraság vezérigazgatója, Czepek Gábor.

A 2020 szeptemberi bejelentés közel sem véletlen, a Szerencsejáték Zrt.-nél ugyanis megfigyelték, a pandémia ideje alatt jelentősen megnőtt az érdeklődés az e-sportok iránt a legnagyobb nemzetközi sportfogadási oldalakon. A forgalom a többszörösére nőtt. A növekedésben kiemelten teljesített a FIFA és egyéb „szimulátor típusú játékok”.

Alapvetések, alapelvek

Azt azért érdemes tisztázni, még akkor is, ha sokak számára alapvetés, hogy a FIFA, azaz a labdarúgó-szimulátor játék két tényezőben eltér a valódi mérkőzésektől. Itt egy ember irányít mindent, és a játékidő, beállítástól függően 4-6 perc. De ezen kívül a fogadási opciók gyakorlatilag megegyeznek, persze, a lehetőségek tárháza közel sem végtelen. Főleg háromesélyes fogadásokat tehetünk, de olykor bekerül a kínálatba a lőtt gólok számának megtippelése és a gól szerzője is. Ami nehézség, hogy könnyen tévútra lehet menni. Érdemes a dolgoknak, a játékosoknak alaposan utánajárni. Megnézni a statisztikákat, böngészni egyes játékosok eredményeit.

×