Nagyon úgy tűnik, hogy 2030-ra ellepik a világűrt az űrhotelek.

A kaliforniai illetőségű Orbital Assembly Corporation nem kicsi fába vágta a fejszéjét, amikor bejelentette, hogy 2025-re elkészíti és üzembe helyezi a világ első, mesterséges gravitációval ellátott – kereskedelmi és kutatási célokra is szánt – űrhotelét. A Pioneerra keresztelt űrállomásból állítólag mesés kilátás nyúlik majd az anyabolygóra, és összesen 28 fizető vendég befogadására lesz alkalmas.

De ez csak az egyik, az OAC merész tervei közül, hiszen a vállalat 2021-ben a Voyager, a Pioneernél jelentősen nagyobb állomását is megszellőztette, ahol a tervek szerint 2027-től kezdődően 400 vendéget fognak majd elszállásolni. Rhonda Stevenson, az OAC vezérigazgatója a Gizmondónak azt mondta, hogy a Pioneer egy biztonságos és megbízható moduláris állomás lesz, ami hamarabb fog bevételt és nyereséget termelni mind a turisztikai, mind a kereskedelmi szektorból, mint a NASA menetrendjéhez ragaszkodó versenytársai.

Elvileg ilyen lesz a Voyager (a Pioneer is, csak kisebb lesz):

A vállalat szerint a kisebb Pioneer Station egy 61 méteres átmérőjű gravitációs gyűrű körüli forgással teremti meg a földi gravitáció egyhatodát, ami már elégséges ahhoz, hogy az emberek normálisan étkezhessenek, igyanak a poharakból, mozoghassanak, vagy rögzítés nélkül aludjanak. A mesterséges gravitáció megteremtése egyúttal a mikrogravitáció emberi szervezetre gyakorolt káros egészségügyi hatásainak mérséklésére is alkalmas.

A Pioneer indulásának időpontját ugyan 2025-re tették, de több iparági szakértő ezt teljesen irreálisnak tartja, pontosan úgy, mint a nagyobb Voyager állomás ’27-es dátumát. A vállalat azonban hajthatatlan, és már most azt tervezik, hogy a jövőben még több hasonló állomást építenek, méghozzá robotok segítségével az űrben. ú

Az OAC mellett az Axiom Space magán űrvállalat is saját kereskedelmi űrállomást tervez indítani, aminek az első szakaszát 2024-ben indíthatja alacsony Föld körüli pályára. Hamarosan viszont még többen szállhatnak be az űrturisztika ezen fajtájába, hiszen a NASA 2021 végén megállapodott a Blue Origin, a Nanoracks és a Northrop Grumman vállalatokkal a hasonló célokat szolgáló űrállomások fejlesztéséről, melyeket 2030 végéig terveznek üzembe helyezni.

Tátva marad a szád, olyan gyönyörű képet lőtt a Jupiterről a NASA szondája

https://leet.hu/samsungssd/

×