Nem semmi teljesítményt értek el japán kutatók, amikor olyan, 5 centiméteres lapkát készítettek, amire elképesztő mennyiségű adat fér.

Mindig elámulok, hogy hová fejlődik a technika, különösen az adattárolás terén. Most japán kutatók lepték meg a világot, amikor elképesztő eredményt értek el, nagyon kis felületen. A japán Adamant Namiki Precision Jewel Co. cég és a japán Kyushu-i Saga Egyetem kutatói új módszert fejlesztettek ki két hüvelykes (5 cm) gyémántból készült lemezek tömeggyártására.

Az új adattároló technológiával elképesztő mennyiségű, 25 exabájtnyi adatot lehet majd elmenteni.

Ahogy arról az Interesting Engineering beszámol, ez nagyjából 1 milliárdnyi Blu-ray lemez adatmennyiségének felel meg. Míg a gyémántok használata az egyik legígéretesebb anyag a kvantumszámítógépes rendszerekben, a túl sok nitrogén a gyémántban megzavarja a kvantumtárolási képességeit. Az új, ultra-nagy tisztaságú gyémánt legfeljebb három rész/milliárd nitrogénatomot tartalmaz.

A nagy újdonság azonban az, hogy most arra is rájöttek, hogy a kis, mindössze 5 centiméteres korongot hogyan lehet gyártani, hogy mindenhol használható legyen kvantumszámítógépekben. Elvileg olyan tömeggyártási technológiát találtak ki, amivel a kis korong stabilan megőrizheti az adatokat.

Az Adamant Namiki 2023-ban tervezi a Kenzen Diamonds kereskedelmi forgalomba hozatalát, miközben azon dolgozik, hogy megkétszerezze az lapkák méretét. Ez mondani sem kell, még több adatot jelent majd.

Ezt láttad már?

Az 500 watt bizony már nem játék – Különleges hűtést pakoltak az RTX 3090 Ti-ra

 

https://leet.hu/samsungssd/

×