A szakértők szerint az olyan fizikális és szociális aktivitást igénylő helyalapú játékok, mint a Pokémon Go segíthet megelőzni a komolyabb depresszió kialakulását.

A Pokémon Go a 2016-os megjelenésekor őrületes sikereket ért el, amely csúcsán többször előfordultak balesetek vagy közlekedési fennakadások, mert az emberek mindenhol zsebszörnyekre vadásztak. A ‘London School of Economics and Political Sciencelegújabb tanulmányából azonban az is kiderül, hogy a Pokémon Go az emberek mentális állapotára is pozitív hatással lehetett.

A Journal of Management Information Systems című szakfolyóiratban közzétett tanulmányban konkrétan azt vizsgálták, hogy a Pokémon Go (esettanulmányként) miként hatott hatott a helyi depressziós trendekre egy, az orvosi és közegészségügyi szakirodalomban jól bevált mechanizmussal, a depresszióval kapcsolatos kifejezések internetes keresésével. A kutatók ehhez a Google Trends keresési adatait használták, így 2016. január 1. és 2016. december 12. között 166 régióra bontva mérni tudták, hogy az emberek mennyit keresnek olyan kifejezésekre, mint „depresszió”, „stressz”, „szorongás”, vagy „fáradtság”.

Ez alapján pedig megállapították, hogy a Pokémon Go segíthet leküzdeni az enyhe depresszió nem klinikai formáit, mivel a játék a szabadban töltött fizikai aktivitásra és szocializációra ösztönöz.

A kutatás szerint egyértelműen kimutatható, hogy azokban a régiókban, ahol a játék megjelent és sikeres lett, kevesebb keresés volt a depresszióval kapcsolatos kifejezésekre, ami arra utal, hogy a helyalapú mobiljátékok csökkenthetik a depresszió helyi előfordulási arányát. Ugyanakkor azt is megjegyezték, hogy a jótékony hatás ugyan jelentős volt, de nem tűnt tartósnak.

Ezek az eredmények kiemelik a helyalapú játékok mentális egészségügyi lehetőségeit, és rávilágítanak arra, hogyan lehet ezeket úgy kialakítani, hogy segítsenek a veszélyeztetett csoportoknak. A kutatók szerint a helyalapú játékok könnyű használhatóságuk, viszonylag alacsony költségük és nagyfokú hozzáférhetőségük miatt vonzó támogatási célpontok lehetnek a politikai döntéshozók számára.

A tanulmányban a szerzők hangsúlyozzák, hogy megállapításaik csak az enyhe depresszió nem klinikai formáiban szenvedőkre vonatkoznak, nem pedig a krónikus vagy súlyos depressziós zavarokban szenvedőkre.

Az Európai Unióban teljesen megváltoznak a közösségi oldalak és a reklámok

 

https://leet.hu/xiaomi/

×