Egy leárazáskor pár szár, esetleg egy, maximum kétezer forintot simán megér, de inkább a 14 éves PS3-Xbox 360 verziókkal játssz.

Most, hogy újra reneszánszát éljük a Star Wars-játékoknak, valaki valamiért úgy látta jónak, hogy Nintendo Switch-re költöztesse az időközben teljesen elkaszált és már nem a kánonban létező The Force Unleashed-et. Ezzel persze nem is volna különösebb probléma, hiszen a 2008-as játék egy kifejezetten szórakoztató darab volt, ami később több fronton is ötleteket adott a Disney-nek.

A gond csak az, hogy a portot valamiért a régi Wii-s kiadás alapján készítette a Star Wars felújításokban már jártas Aspyr csapata, ami már 14 évvel ezelőtt is elavultnak számított. A Wii – ahogyan most a Switch – mindenben elmaradt az éppen kurrens konzolgenerációtól, igaz, a hangsúlyt is másra helyezte. A The Force Unleashed ennek megfelelően egy jelentősen lebutított verziója lett az eredetinek, ami konkrétan a PSP-s és a PS2-es kiadásokkal egyezett meg.

Viszont amíg a Sony kézikonzoljának kis képernyőjén annak idején még pont jól festett, addig 2022 áprilisában egy modern konzolos újrakiadásaként leginkább az értelmezhetetlen kategóriába tartozik. Átverésről természetesen szó sincsen, hiszen már a bejelentésekor hangoztatták, hogy ez a Wii-s verzió szteroidozott változata lesz, ettől azonban jelentősen többet vártunk.

Való igaz, hogy ezzel lehetett a legkevesebb munka, hiszen a mozgásérzékelés adott, így csak néhány effekten, a képkockaszámon és a felbontáson kellett feljebb állítani, ami tagadhatatlanul meg is történt. Mindezért el is kérnek a Nintendo digitális boltjában kemény 20 dollárt, ami nem feltétlenül egy jó üzlet egy 14 évvel ezelőtti játékért.

Az külön vicces, hogy az újrakiadott és „feltuningolt” The Force Unleashed sokkal rosszabbul néz ki, mint az eredeti PS3-as kiadás. Ennek oka, hogy annak idején a Wii korlátai miatt teljesen el kellett felejteni az eredetiben használt Ronin játékmotort, ez pedig tulajdonképpen azt eredményezi, hogy az Xbox 360 és a PS3 The Force Unleashed minden tekintetben jobb és tartalmasabb, mint a 2022-es Switch port.

A tükröződések, a fények, az árnyékok, a környezet és a karakterek kidolgozottsága, de még az átvezetők is sokkal jobbak az Xboxos és a PlayStation-ön verziókban. Egyszerűen érthetetlen, hogy miért pont ezt a verziót választották, hiszen 2009-ben pont az Aspyr készítette el a játék PC-s és Mac-es kiadását is, amelyet némi munkával át lehetett volna emelni, és amellyel szinte biztosan megbirkózott volna a Switch.

 

A Switch-es újrakiadás a Wii-s verzióhoz képest természetesen sokkal jobban muzsikál, megvásárlásra viszont semmiképpen sem javasoljuk, legalábbis ennyiért nem. A PS3 konzolt például már fillérekért lehet kapni, ahogyan a Force Unleashed-et is, Xbox One-on pedig a visszafele kompatibilitásnak köszönhetően fillérekért elérhető – a második résszel együtt. Inkább ezeket érdemes elindítani.

Ami pedig a The Force Unleashed 2012 utáni örökségét illeti: Darth Vader titkos tanítványa inspirálta a Disney-t, amikor kitalálták a jedi-vadász Inkvizítorokat, hiszen Starkiller is pontosan ezt a célt szolgálta, de később több elemet átmentettek belőle Kylo Ren, aka. Ben Solo karakterébe is.

Új hiba okozhat epilepsziás rohamot a Battlefield 2042 frissítése után

 

https://leet.hu/xiaomi/

×