Egyre energiahatékonyabb hardverek érkeznek a piacra.

A Valve Steam Deck készüléke gyakorlatilag egy teljes értékű PC, melyet „handheld” formába öntöttek a mérnökök. Nem véletlen, hogy a gyárilag érkező, Arch Linux alapú Steam OS helyére akár Windows 11-et is installálhatnak a vállalkozó kedvű felhasználók. Kétségtelen, hogy még mindig vannak kisebb-nagyobb problémák a készülékkel, de a Valve folyamatosan szállítja a frissítéseket is a javításokat, példa értékű támogatás öleli körül a Steam Decket.

ETA Prime gondolt egy merészet és megpróbált külső videókártyát csatlakoztatni egy Steam Deckhez.

 

Az első probléma már a videókártya és a készülék összekötésekor felmerült, hiszen nem találhatunk Thunderbolt portot, ami jelentősen megkönnyítené a dolgunkat. Szerencsére az SSD csatlakoztatására használatos M2 csatlakozót is be lehet vetni ilyen esetekre, ám ebben az esetben MicroSD-ről kell futtatnunk a rendszert és a játékokat, illetve a sávszélesség is limitált lesz.

Második körben kiderült, hogy az Nvidia kártyák jelen pillanatban nem igazán működnek Steam OS-en, így egy AMD RX 6900XT-re esett a választás, melyet gond nélkül felismert és használt is a Steam Deck. A 3D Fire Strike teszten egyértelműen a CPU fogta vissza a videókártyát, ám így is 5.5x gyorsabbnak bizonyult az eGPU-val kiegészített egység. A TimeSpy tesztben pedig több mint tízszeresére nőtt az előny az alap felszereltséghez képest.

GTA V – 4K sem akadály

A GTA V és Witcher játékok Very High és Ultra beállításon bármilyen gond nélkül futottak 4K felbontásban is, míg az Elden Ring és Cyberpunk 2077 FullHD felbontásban hozta a kötelező 60 körüli FPS számot. Kétségtelen, hogy a Steam Decket nem erre találta ki a Valve, de a későbbi verzióknál sokan el tudnának képzelni egy dokkolóállomást, melybe dedikált videókártyát pakolhatunk. Így egyszerre használhatnánk hordozható, gyengébb handheld PC-ként és akár 4K gamingre befogható számítógépként is az eszközt. Ehhez egy fokkal erősebb processzorra és Thunderbolt támogatásra lesz majd szükség, szerencsére egyik sem megoldhatatlan feladat.

A processzorok és egyéb alkatrészek fogyasztás/teljesítmény aránya rengeteget javult az elmúlt évek során, elég csak arra gondolnunk, hogy a viszonylag erős Apple M1 chippel felszerelt MacBook Air teljesen hangtalanul, ventilátorok nélkül is tökéletesen teljesíti feladatait. Nem elképzelhetetlen a fenti, dokkolható Steam Deckkel kapcsolatos javaslat sem, ám erre a gyártóknak is fel kell készülniük.

Számotokra fontos a hordozhatóság?

https://leet.hu/shop/newmerch/

×