A javarészt informatikusokból álló civil egység az ukrán ellenállás egyik legsikeresebb, legkeményebb alakulata.

Az ukrán Aerorozvidka nevű egységet még jóval az ukrán-orosz háború kitörése előtt, 2014-ben alapították, a világhírnévre viszont az elmúlt egy hónapban tettek szert azzal, hogy drónjaikkal sorra semmisítik meg az orosz páncélos járműveket-egységeket. Eddig azt sem nagyon ismerhettük, hogy kik alkotják ezt az elit egységet, de mint a Business Insider utánajárásából kiderült: jórészt tenni akaró informatikusokból.

Az Aerorozvidka először még csak egyedi drónokat készített az ukrán hadsereg számára, mostanra viszont már maguk is intéznek különböző felderítő műveleteket, ha pedig kell, akkor bombáznak is. A drónokat általában a boltból szerzik be, leginkább az Autel, a DJI, és a Parrot eszközeit használják, melyeket jelentősen módosítanak, materializálnak.

A legértékesebb drónjukat, az R-18-as oktokoptert viszont a semmiből, saját maguk rakták össze. Hatótávolsága 4 km, repülési ideje 40 perc, és 5 kg-os bombákat képes ledobni.

Aerorozvidka's custom-built R-18 octocopter drone.

A híres R-18-as oktokopter

A csapat szerint egy R-18-as megépítése körülbelül 20.000 dollárba kerül, így sokkal olcsóbb, mint az olyan páncéltörő rakéták, mint az egyszer használatos NLAW, amelyek darabonként 40.000 dollárba kerülnek – melyekkel ellentétben a drónokat többször is be lehet vetni.

Az Aerorozvidka a dróncsapat mellett egy kiberbiztonsági „delta” csapattal is rendelkezik, aminek tagjai a NATO által támogatott, webalapú helyzetfelismerő rendszerrel felmérik, majd térképet készítenek az orosz célpontokról. Ez az egység használja Elon Musk műholdas internetét is, amely segít biztosítani a kapcsolatot akkor is, ha internet- vagy áramkimaradás van.

Az Aerorozvidka jellemzően az éjszaka leple alatt hajtja végre a küldetéseket, mert a drónjaik hőkamerái előnyt jelentenek számukra. Az éjjellátó szemüvegekkel és mesterlövészpuskákkal felszerelt drónkatonák quadok segítségével lopakodva mozognak az erdőkben, és az orosz erők megtámadására alkalmas pozícióba kerülnek.

Az egység naponta mintegy 300 felderítő küldetést hajt végre, és „tucatnyi, talán több száz” orosz járművet semmisített meg – mondta Mykhailo, az ukrán IT-sekből álló elit alakulat kommunikációs vezetője. A legnagyobb és leghíresebb győzelmük a Kijev megtámadására induló több kilométeres orosz konvoj megállítása volt, amelyből jelentős mértékben vették ki a részüket.

Elképesztő pénzösszeget gyűjtött össze a játékipar az ukrán civileknek

 

https://leet.hu/shop/newmerch/

×