A világon egyetlen iparág sem állt ki annyira egységesen és hatékonyan a háború elől menekülő ukrán civilek mellett, mint ahogyan a videojáték-ipar.

A videojátékos kultúrának bizony megvannak a maga rákfenéi, azt azonban egy pillanatra sem lehet elvitatni, hogy amikor szükség van az összefogásra, akkor példátlan példát képesek mutatni a világnak. Így történt ez az ukrán-orosz háború február végi kitörésekor is, amikor a játékosok és a játékfejlesztők vállt vállnak vetve fogtak különböző humanitárius gyűjtésekbe.

Alig több, mint egy hónap alatt 195,2 millió dollárt, mintegy 67,6 milliárd forintot adományozott a játékipar apraja-nagyja a háború elől menekülő ukrán civileknek. 

Volt, aki a játékának a bevételét ajánlotta jótékony célokra, de akadtak hatalmas értékű digitális csomagok és direkt adományok is. Itt is kiemelendő az Epic Games, a Microsoft és a világ Fortnite játékosai, akik a komplett játékipari adományok közel háromnegyedéért felelnek, de hatalmas részt vállalt a Humble Games és a Necrosoft Games is, akik két hasonló célzott gyűjtéssel segítették dollármilliókkal a humanitárius szervezetek kitartó munkáját.

A Humble a ‘Stand with Ukraine’ csomagjára a játékosok több mint 20 millió dollárt költöttek, míg az itch.io-n lebonyolított független játékfejlesztőket összeverbuváló Necrosoftos ‘Bundle for Ukraine’ nem kevesebb, mint 6,3 millió dollárral járult hozzá a nemes célhoz. A Riot Games és az Embracer Group sem maradt ki a segítségnyújtásból, akik fejenként több mint 5 millió dollárral segítették a segélyszervezeteket, de a Sony is komoly adományt, 2 millió dollárt ajánlott fel.

A listát pedig olyan játékipari szereplőkkel folytathatunk, mint például a Bandai Namco, a Wargaming, az adományozásban elsőként részt vállaló 11 Bit Studios, a Koch Media, a CD PROJEKT RED, a Ubisoft, a Square Enix, a The Pokémon Company, a People Can Fly, a Techland, a Zynga, a Bungie, az IO Interactive, a Remedy Entertainment, és még nagyon sokan mások.

Őket szedte egy komoly listába a Levvvel szerkesztője, az adományozás mértékétől függően sorban:

Szavazz: Melyik a valaha készült legjobb Windows?

 

https://leet.hu/shop/newmerch/

×