A szoftveres oldalon múlhat minden.

Az elmúlt hónapokban egyre több iparági pletykát hallhatunk a következő generációs videókártyákkal kapcsolatban. Pár hétig csend volt, ám meglepő módon hétfőn az Nvidia és az AMD flagship modelljeiről is új információt osztottak meg a korábban már többször bizonyított leakerek. A videocardz munkatársa is nagyon gyanúsnak tartja, hogy mostanában ugyanazokon a napokon érkeznek a hírek mindkét oldalról. Könnyen lehet, hogy a leakerek beszélnek össze, ám azon sem csodálkozna senki, ha tudatos szivárogtatásról lenne szó az óriáscégek részéről.

Nézzük is, hogy mi vár ránk AMD és Nvidia fronton!

21 Gbps memóriát kapnának csak az RTX 4000 csúcskártyák?

Kopite április elsején már kirakott egy listát a következő generációval kapcsolatban, ám hétfőn módosított egy kicsit a tételeken és azok specifikációin:

  • XX90 – 24 GB memória, 21 Gbps sebesség, 600 wattos fogyasztás
  • XX80 – 20 GB memória, 21 Gbps sebesség, 500 wattos fogyasztás
  • XX70 – 12 GB memória, 21 Gbps sebesség, 400 wattos fogyasztás

Külön érdekesség, hogy nem 4090/4080/4070 névvel illeti a modelleket, sokan arra tippelnek, hogy az Nvidia szakítana az eddigi számozáson.

Navi 31 – 7 db feldolgozóegység?

Úgy tűnik, hogy az AMD sem unatkozik, meglehetősen komplex kártya lehet a Navi 31 GPU-ra épülő RX 7900. A manapság megszokott, monolitikus, egy konkrét számítási egységből álló design helyett hét darab chipből épülhet majd fel a GPU. A legnagyobb hangsúly itt egyértelműen a szoftveres oldalon és a műveleteket „irányító” vezérlőn lesz majd, nagy fába vágta a fejszéjét a vörös óriás.

Az újgenerációs videókártyák 2022 harmadik vagy negyedik negyedévében érkezhetnek majd meg a boltok polcaira. Az elmúlt évek tapasztalatai alapján a high-end modellekkel kezdik a sort a gyártók, ezeket követik majd később a gyengébb és olcsóbb egységek. 

Forrás: Videocardz

Az iPhone-osok is örülhetnek végre a YouTube egyik legjobb funkciójának

×