De mint tudjuk, a kereslet még mindig meghaladta a kínálatot.

Úgy tűnik, a globális GPU-hiány legrosszabb időszakát már magunk mögött hagytuk. A legtöbb régióban csökkennek az árak, sok kiskereskedőnél valóban vannak készleten kártyák, és úgy tűnik, hogy a kriptobányászati őrület tetőfokára hágott.

Annak illusztrálására, hogy mennyire felrobbant a piac 2021-ben, a Graphic Speak nemrég közzétett jelentése szerint 51,8 milliárd dollár értékű grafikus kártyát szállítanak 2021-ben. Az eladott kártyák száma 29,5%-kal nőtt a 2020-ban eladott kártyák számához képest, és mindezt a világjárvány és az ebből fakadó ellátási lánc problémái, a dolgozók elbocsátása és a logisztikai szűk keresztmetszetek jelentős hatásai ellenére.

Normális esetben azt feltételeznénk, hogy a nagyobb termelés miatt könnyebb lett volna kártyához jutni, de mint tudjuk, nem ez volt a helyzet. Néhány kártya azonnal elfogyott, vagy botok vásárolták fel őket, akár az ár duplájáért, ha nem többért.

A Jon Peddie Research a továbbiakban az Nvidia és az AMD piaci részesedését bontja le, és megállapítja: „Az AMD negyedévről negyedévre számított teljes asztali AIB-egységszállításai 12,4%-kal nőttek, és 35,7%-kal emelkedtek az előző év azonos negyedévéhez képest. Az Nvidia negyedévről negyedévre 0,5%-kal nőtt, és 27,7%-kal emelkedett 2020 negyedik negyedévéhez képest. Az Nvidia 77,2%-os piaci részesedése továbbra is meghatározó”

Ebből látszik, hogy mind az AMD, mind az Nvidia rengeteg kártyát adott el, az AMD különösen jól teljesített a 2021 utolsó negyedévében. És biztosak lehetünk benne, hogy ezekből a kártyákból sok került a bányászok rigjeibe.

Mivel a kutatás és az adatok 2021-re nyúlnak vissza, 2022-ben sok minden történik, ami mindent kidob az ablakon. Ott van az Intel Arc grafikus kártyáinak közelgő megjelenése, ami további több millió darabot hoz a piacra. Érdekes lesz látni, hogy az Intel mekkora piaci részesedést tud elvenni az Nvidiától és az AMD-től. Sok múlik majd a relatív teljesítményükön és az árazáson.

Arról sincs határozott elképzelésünk, hogy mennyire van még étvágy a bányászatra irányuló vásárlások iránt. Úgy tűnik, hogy a bányászati kereslet csökken. Határozottan egyre nehezebbé válik a kiadások költségeinek megtérülése, köszönhetően annak, hogy az Ethereum (lassan) közeledik az energiaigényes proof of work bányászattól a proof of stake felé.

A GPU-árak még mindig magasak, és amíg a PoW-bányászat nem szűnik meg, az árképzés valószínűleg továbbra is emelkedett marad.

Ám ezek miatt nem kapunk videókártyát.

Lebukott a pofátlan számítástechnikai bolt – Minden kártyát bányászatra fognak be

https://leet.hu/2022/03/28/warzone-clash-royale-mortal-kombat-indul-a-samsunggamer-nights-2-0/

×