Lassan elérhetjük a 7 Ghz felső határait?

Pár nappal ezelőtt érkezett meg a boltok polcaira az Intel i9-12900KS névre hallgató modellje. A processzor neve máris elárulja, hogy a korábban már leleplezett i9-12900K speciális (S=Special Edition) változatáról van szó, mely válogatott chipeket kapott. Szükség is volt erre, hiszen olyan magas órajelekkel érkezik már gyárilag is, melyeket nem minden legyártott egység lenne képes megugorni. Néhány elborult, számítógépes tuninggal foglalkozó szakember már előre sejtette, hogy nagy potenciál lehet a CPU-ban, ám a tényleges próbálkozásokig csak óvatos becslések voltak arra, hogy mire is lehet képes az i9-12900KS.

Nem volt hiábavaló a várakozás, az első napokban már több rekordot megdöntött a CPU!

Splave

Az MSI büszkén jelentette be, hogy TSAIK névre hallgató tuningmester a Z690-es alaplapjukban egészen 7.45 GHz-ig húzta a processzort, ám ehhez csak egyetlen egy erős (P) magot kapcsolt be, a többit nemes egyszerűséggel letiltotta. Nem idegen lépés ez, ha a legjobb órajelet szeretnénk kisajtolni. Nem árulunk el nagy titkot azzal az információval sem, hogy minden ilyen jellegű kísérlethez folyékony nitrogént használnak, hogy megfelelő hűtést kapjanak a processzorok.

Splave szinte mindent vitt

Splave-nek köszönhetően pedig több, valós körülmények között is jobban értelmezhető rekord is megdőlt. A HWBot táblázata alapján világrekordot állított be Cinebench 2003, R23 és Geekbench 4 programokban, de a többi kategóriát is ő uralja a 12900KS táblázatában. Az elkövetkezendő napokban további rekorddöntésekre is számíthatunk, izgatottan várjuk, mit sikerült alkotnia a fenti két úriembernek.

Forrás: Tomshardware

Ilyen erős egy átlagos PC 2022 áprilisában – CPU korszakváltáshoz érkeztünk?

https://leet.hu/2022/03/28/warzone-clash-royale-mortal-kombat-indul-a-samsunggamer-nights-2-0/

×