A világ életéből legtöbbet látó és abból hasznot húzó vállalatának vezetőjét a saját alkalmazottjai nevezték el Kegyetlen Gorthaur után Szauron szemének.

Azért ha egy alapvetően közösségi médiára alapuló vállalat vezetőjeként valakit Szauronnak, vagy Szauron szemének kezdenek el becézgetni a saját dolgozói, az nem feltétlenül könyvelhető el nettó sikerként. Legalábbis nem biztos a pozitív konnotáció, ha az embert Középfölde legkegyetlenebb zsarnokjával és boszorkánymester nekromantájával emlegetik egy lapon.

Mark Zuckerberg szerint viszont ez egy jó dolog. Legalábbis ezzel nyugtatja magát, ugyanis mint kiderült, a Meta alkalmazottjai nem feltétlenül Markként, vagy Mr. Zuckerbergként hivatkoznak rá, ha épp nincs ott, hanem mint Szauron szeme. Mindezt egyébként maga a tech-milliárdos vallotta be Tim Ferriss podcastjében.

Zuckerberg szerint nincs is ezzel semmi baj, hiszen biztosan szeretettel mondhatják ezt. A Meta első embere ahelyett, hogy a könyvekből és a filmekből is ismeretes gonoszra asszociált volna, inkább úgy érzi, hogy csak a sosem lankadó figyelme miatt hívják őt Szauron szemének, amivel egyben arra utalhatnak, hogy végtelen mennyiségű energiája van arra, hogy dolgozzon valamin.

Az azért mindenképpen pozitív, hogy tulajdonképpen a közösségi média egyeduralkodójaként, aki emberi adatok, böngészések, preferenciák, érdeklődési körök, ismerettségek, komplett életek, hírek és álhírek fölött egyaránt bábáskodik, aki valójában a világon tényleg mindent lát és hall, ilyen jól fogadja a Szauron szeméhez való hasonlítgatást még a saját alkalmazottjai részéről. Bár valójában nagyon is találó.

Szauron, aki szintén mindent lát és hall, akinek a tekintete elől nem lehet elbújni szintén a saját, megkérdőjelezhető hasznára fordítja az információt, pontosan ahogyan Zuckerberg. A Facebook-alapítóját már több ízben citálták bíróság és az amerikai szenátus elé felhasználói adatokkal való visszaélések miatt, de volt olyan is, hogy egy politikus marketingcégének fizetett, hogy rossz színben tüntessék fel velük szemben a TikTokot. Ezt a bűnlajstromot pedig lehetne még hová fokozni, meg is tesz érte mindent, vagyis legalább annyira állhatatos is, mint a sötét úr.

via – Interesting Engineering, Futurism

Eközben az is kiderült, hogy magukat rendőröknek kiadó hackereknek adott ki szenzitív felhasználói adatokat a Facebook és az Apple:

Kamu rendőr hackereknek adott át felhasználói adatokat az Apple és a Facebook

×