Túl sok titkot vitt magával a korábbi alelnök.

Szerda este az Intel bejelentette az ARC szériás videókártyák első adagját, illetve a körítésről is esett néhány szó. Első körben a gyengébb, hordozható gépekbe szánt egységek jönnek, az erősebb és asztali modellekre 2022 nyaráig kell várnunk. Amikor azt hittük, hogy VGA fronton márciusban már nem tud újat mutatni senki, akkor a kínai Moore Threads bejelentkezett a saját videókártyáival.

Nézzük is, hogy mit tudnak a különleges hardverek!

A Moore Threads nevet viselő vállalatot 18 hónappal ezelőtt alapították, ám a cég vezetője az Nvidia korábbi alelnöke, Zhang Jianzhong. Az elmúlt 15 év tapasztalatát nem lehet csak úgy kitörölni, ezért is tudtak ilyen gyorsasággal kiadni egy teljesen használható szériát. Gyártástechnológiában még bőven vannak elmaradások, hiszen 12 nanométeres gyártószalagról gurulnak le a chipek, míg a 4000-es Nvidia kártyák már 5 nanométeren készülnek majd. Ám a korábbi kínai próbálkozásokkal ellentétben DirectX, Vulkan, OpenGL, OpenGL ES támogatást is megtalálhatunk, így komolyabb gond nélkül futhatnak a modern játékok is.

Nagyon érdekes a történet, hiszen hosszú évek alatt nem sikerült más kínai gyártóknak teljes értékű kártyát kiadniuk, a Moore Threads pedig másfél év alatt megtette ezt. Sok iparági elemző szerint a cég komolyabb jogi támadásra is számíthat az Nvidia-tól, a korábbi szoros kapcsolat és az annak köszönhető bizalmas információk felhasználása miatt. Túl gyanús a cég ilyen mértékű fejlődése, a natív CUDA támogatás pedig szinte beismerő bizonyíték a „lopásra”.

A jelenleg ismert specifikációk a következőek:

 

Moore Threads MTT szériás videókártyák
Típus MTT S60 MTT S2000
Gyártástechnológia 12nm MUSA
FP32 magok száma 2,048 4,096
Teljesítmény 6 TFLOPS, 192 GPix/s 12 TFLOPS
Memória 8GB LPGDDR4X 32GB
Kialakítás Egy slotos blower Egy slotos passzív
API támogatás DirectX, Vulkan, OpenGL, OpenGL ES
Operációs rendszer támogatás X86/ARM/LoongArch; Windows/Linux
Csatlakozás DisplayPort 1.4, akár 8K felbontásra

A videókártyát League of Legends játékkal demonstrálta a cég, mely nem igazán izzaszt meg jóval gyengébb kártyákat sem, remélhetőleg hamarosan napvilágra kerülnek a hivatalos benchmarkok is.

Forrás: Videocardz

Bővebben az Intel kártyákról:

Tényleg megérkezett a harmadik nagyágyú – Ezt tudják az Intel videókártyái

https://leet.hu/2022/03/28/warzone-clash-royale-mortal-kombat-indul-a-samsunggamer-nights-2-0/

×