Az Európai Unió keményen felszámolná azt az üzleti modellt és zárt ökoszisztémát, amit az Apple alakított ki maga köré.

Egy új Európai Uniós törvény nyomán a máig töretlen népszerűségnek örvendő battle royale játék ismét elérhetővé válhat az Apple termékein. Ha elfogadják, a digitális piacokról szóló jogszabályt, akkor az iOS-es felhasználók minden eddiginél nagyobb szabadságot kapnának a készülékeik fölött.

Ahogy arról a The Verge beszámolt, a ‘Digital Markets Act’ tulajdonképpen arra kényszerítené az Apple-t, hogy lehetővé tegye a rajtuk kívüli, harmadik féltől származó áruházak elérését a platformján. A felhasználók számára ezzel lehetőség nyílna a ‘sideloadingra’, vagyis nemcsak az alkalmazásboltokat, hanem az azokon elérhető alkalmazásokat is az Apple-től függetlenül telepíthetnék.

„Úgy véljük, hogy az okostelefon tulajdonosának szabadon kell döntenie arról, hogyan használja azt. Ez a szabadság magában foglalja azt is, hogy alternatív forrásból származó alkalmazásokat választhat az okostelefonján. A DMA-val az okostelefon-tulajdonos továbbra is élvezhetné az okostelefonján az alapértelmezett alkalmazásbolt biztonságos szolgáltatásait. Ezen felül, ha a felhasználó úgy dönt, a DMA lehetővé tenné az okostelefon-tulajdonos számára, hogy más biztonságos alkalmazásboltok mellett is döntsön.” – mondta Johannes Bahrke, az Európai Bizottság szóvivője a portálnak.

Az Apple sosem rejtette véka alá a véleményét a harmadik féltől származó alkalmazások és boltok engedélyezéséről, melyet évek óta vehemensen ellenez. A cupertinói vállalat a felhasználóik biztonságával érvel, mivel szerintük csak úgy tudják garantálni az almás kütyük, úgy pedig az azokon tárolt szenzitív adatok biztonságát, hogy kizárólag az ő alkalmazásboltjuk érhető el róla, amelyre szigorú ellenőrzés után kerülhetnek csak fel a programok.

Az Apple az EU legújabb törvényjavaslatát is – nem meglepő módon – hasonlóképp kommentálta, szerintük ugyanis a DMA egyes rendelkezései szükségtelen adatvédelmi és biztonsági réseket teremtenek a felhasználóik számára, míg mások megtiltják, hogy díjat számítsunk fel a szellemi tulajdonért, amelybe sokat fektettek.

Az EU szerint az Apple biztonsági aggályai enyhíthetők, ha a felhasználók kezébe adják a választási lehetőséget, hogy a készülékük beállításaiban kiválaszthassák, honnan telepítik az alkalmazásokat. A Google egy ideje már kínál hasonlót az Androidon, amelyeket a felhasználónak manuálisan kell kikapcsolnia, ha harmadik féltől származó alkalmazásokat szeretne letölteni.

A DMA-t az Európai Parlament még nem szavazta meg, de várhatóan minden gond nélkül átmegy, ami azt jelenti, hogy idén októberben hatályba is léphet. Ha ez megtörténik és az Apple-t valóban köteleznék a fentiekre, akkor nemcsak a Google Play Store és az Epig Games Store vetheti meg a lábát az iOS-en, hanem a Fortnite is visszatérhet a platformra, ahonnan a hosszas és heves pereskedést követően kitiltották.

via – The Verge, GamesRadar

Conti, REvil, Darkside? – Kiderült, melyik zsarolóvírus a leggyorsabb és leghatékonyabb a világon

 

×