Magyar nyelven egyelőre nem jelent meg, de ami késik, nem múlik. Mutatjuk, miről ismered fel.

Hamis bejelentkező felületet nyit az a link, amit egy régi kedves ismerősöd üzenetében is megkaphatsz a Messengeren. Általában egy emojival és azzal az angol szöveggel érkezik (bár mi német nyelvűvel is találkoztunk már – lsd. lentebb), hogy

„Nézd mit találtam…”, vagy „Láttad már ezt a videót?”,

majd jön a rövidített hivatkozás (pl.: https://shorts.akármi, vagy photo.stb.), amit nagyon nem érdemes birizgálni.

Az ausztrál 7NEWS az elsők között adott hírt a világon végigrobogó csalásról, ami egy Facebook login oldalt nyit meg, csak éppen nem a valódi közösségi platform felületén. Ha a szokott módon újra bejelentkezel, a kiberbűnözők már viszik is az adataidat, vagy malware-t telepítenek a készülékedre és átveszik az irányítást a profilod felett.

A scam igazi veszélye az, hogy látszólag valódi személytől, gyakran közeli ismerőstől érkező üzenetről van szó, ezért bizalmat ébreszt, vagyis jó eséllyel ösztönösen rákoppintunk. Jelenleg nyilván az a leggyanúsabb, ha egy barátod angolul, vagy németül ír rád ezzel a szöveggel, de ha később magyarul is megjelenne, valószínűleg helyesírási hibák lesznek benne, ahogy az eredeti változatokban is akad néhány.

Az IFL Science a téma kapcsán megjegyzi: ez a scam csak egy a sok közül, ami az utóbbi időben szétterjedt a közösségi platformokon (ilyenkor – de tényleg – mi a jó istent csinál a Meta?!). Mint írják: még mindig érdemes vigyázni a crypto befektetést kínáló üzenetekkel, sőt, egy Instagramon és Facebookon egyszerre feltűnő történettel is, ami arra bíztat, hogy küldj az illetőnek egy üzentet, ha pénzügyi segítségre van szükséged.

GJani

#cancelfacebook:

Megerőszakoltak egy nőt a Facebook épp csak elinduló Metaverzumában

×