Még éppen csak belépett a bétába a Facebook metaverzuma, de máris megjelentek rajta az online zaklatók és erőszaktevők.

A Metára átkeresztelt Facebook nagyon sokat feltett Mark Zuckerberg azon víziójára, miszerint a jövő közösségi felülete, vagy még annál is több: az ember életterének egy fontos színtere lesz a Metaverzum, vagyis a valóságon túli digitális világ.

Ezt a világot pedig nyilván ő akarja formálni, a kezdeti próbálkozások viszont közel sem úgy alakultak, ahogyan azt Zuckerberg és csapata elképzelte. Azoknál ugyanis úgy tűnik, hogy sokkal erősebb az agresszív és toxikus emberi természet, aminek nehezen szabnak gátat a digitális térben is.

Nina Jane Patel, egy 43 éves, Londonban élő nő arról számolt be – még decemberben, hogy épp csak belépett a Facebook Metaverzumának bétatesztjébe, és 1 percen belül több férfi „megerőszakolta” az avatárját.

Patel szerint az eset nagyon szürreális és ijesztő volt, mert egyszerre négyen is elkezdték őt zaklatni, majd csoportosan abuzálták őt, amiről fényképeket és videót is készítettek. Ez pedig nem az első eset volt, hogy ilyen történt, decemberben ugyanis a The Verge számolt be hasonlóról, amikor egy nő digitális avatárját fogdosták meg.

Akkor a Meta alelnöke, Vivek Sharma előhúzta az áldozathibáztatás-kártyát és azt mondta, hogy ez csak egy szerencsétlen eset volt, ami azért történhetett meg, mert a nő nem kapcsolta be azt a biztonsági funkciót, ami megakadályozza, hogy interakcióba lépjenek vele az engedélye nélkül.

Ez viszont csak a kezdet, hiszen ha nagyobb közönség előtt megnyílik a Metaverzum, ami valóban olyan népszerű lesz, mint amilyennek Zuckerberg álmodja, akkor a Facebookon és más közösségi felületeken tapasztalható toxikusság és cyberbullying digitálisan testet is ölthet, aminek súlyosabb következményei lehetnek annál, minthogy becsődöl a dollármilliárdokból épült digitális világ.

via – Vice, The Verge

Erre nagyon figyeljetek! – Sorra törik fel és lopják el a Facebook-profilokat

https://leet.hu/streamplify

×