A ma ismert internet egészen biztosan egy sokkal szürkébb, unalmasabb hely lenne Stephen Wilhite nélkül.

Az elmúlt héten 74 éves korában elhunyt a GIF, vagyis a Graphics Interchange Format feltalálója, Stephen Wilhite. A halálát a felesége közlése szerint koronavírus-fertőzés okozta.

Manapság a vicces GIF-ek az internetezés, az online beszélgetések és a közösségi média egyik megkerülhetetlen része, Wilhite azonban nem feltétlenül mémelésre találta ki, bár nagyon büszke volt arra, amivé vált. A szakember a rövid animációkat is megjeleníteni képes formátumot eredetileg az 1980-as évek végén fejlesztette ki, amit ’87-ben adott ki először nyilvánosan a CompuServe.

Az eredeti cél egy olyan formátum létrehozása volt, amely jó minőségben (veszteségmentesen) képes lehet akár egyszerre több képet is eltárolni, ezáltal rövid, színes animációkat megjeleníteni. Ez később azért lett mérföldkő, meg az internet kezdeti, igen lomha idejében így tudtak praktikusan megjeleníteni animációkat a webes felületeken.

A GIF formátum felhasználása azóta ugyan a világgal és az internettel együtt gyökeresen megváltozott, de még mindig ugyanolyan fontos szerepet tölt be, mint 35 évvel ezelőtt. Stephen Wilhite a GIF feltalálásáért 2013-ban a Webby Awards-on életműdíjat kapott.

A legendás szakember a 2000-es évek elején vonult nyugdíjba a CompuServe-től, ezután szerényen és visszavonultan élt a családja körében. Később a Times magazinnak adott interjújában elárulta, hogy melyik volt a kedvenc GIF-e, ami még azelőtt terjed el, hogy a formátum népszerűvé vált volna. Így hát mi is ezzel búcsúznánk, köszönünk mindent:

×